Elena Udrea, în afaceri cu libanezii filați de SRI

de:
03 feb. 2015
0 Afișari
Elena Udrea, în afaceri cu libanezii filați de SRI

În interviul acordat portalului Hotnews la sfîrșitul săptămînii trecute, Elena Udrea a făcut referire la societatea Agro Chirnogi, parte din consorțiul de firme Maria Group. Proprietarul consorțiului, cetățeanul libanez Jihad El Khalil, este anchetat de DIICOT pentru spălare de bani și constituire a unui grup infracțional organizat.

Udrea susține că ar fi aflat personal de la Alina Bica, fostul procuror-șef al DIICOT, că generalul Florian Coldea, director interimar al SRI, ar fi făcut presiuni într-o anchetă oficială pentru a elimina din piață o firmă cu acționariat străin. Astfel, spune Udrea, SRI ar fi acționat în beneficiul marilor traderi de cereale.

RISE Project a analizat documente care arată că interesele Elenei Udrea s-au intersectat cu cele ale grupării El Khlail chiar la firul ierbii, pe terenul agricol de la Nana, aflat în proprietatea familiei Băsescu.

În octombrie 2013, Elena Udrea a intrat în afaceri cu una dintre companiile conectate la Culiță Tărîță și, prin mijlocirea acesteia, chiar cu Jihad El Khalil. Fosta consilieră prezidențială a devenit reprezentantul oficial al familiei Băsescu în cazul terenului achiziționat de fiica președintelui, Ioana Băsescu, în localitatea Nana. Din documentele financiare rezultă că firma nou înființată a Elenei Udrea, Agro Green Nana, a încheiat un contract de consultanță pentru cele 290 de hectare cu administratorul Insulei Mari a Brailei, Agricost – o firmă apropiată familiei lui Culiță Tărîță, decedat între timp.

Pentru acest contract, Agricost a încasat de la Elena Udrea o primă tranșă de bani în valoare de aproximativ 91 de mii de lei. Agricost nu a lucrat însă direct terenul familiei prezidențiale, administrat de Elena Udrea ci, așa cum o arată aceleași documente, a subcontractat lucrarile de la Nana libanezilor de la Agro Chirnogi pentru suma de 44 de mii de lei. Aceștia sunt cei care au pus primul răsad pe terenul familiei Băsescu din județul Călărași. Anul trecut, în campania de primăvară, Elena Udrea a mai trimis în conturile Agricost alți bani, 225 de mii de lei. Jihad El Khalil nu a mai preluat însă lucrările, ci un alt furnizor tradițional de cereale al libanezului.

Ieri am întrebat-o și pe Elena Udrea la ce dosar și la ce companie s-a referit în interviul acordat Hotnews. Politicianul susține că nu își amintește exact dacă este vorba despre compania libanezilor, dar știe că în acel dosar, instrumentat de DIICOT, era implicat și Culiță Tărîță, așa că e posibil ca despre ea să fie vorba. Elena Udrea susține că nu își amintește nici dacă libanezii de la Agro Chirnogi au lucrat terenul de la Nana, deoarece domnia sa ar fi negociat contractul cu Culiță Tărîță: “Am auzit și eu lucrul acesta dar nu sunt convinsă că au fost ei. Ar trebui să verific pentru că nu eu i-am contractat pe cei care au lucrat terenul. Am auzit chiar cînd se lucra terenul că ar fi un cetățean libanez, care lucrează. (…) Eu știu sigur că de contractat am contractat prin domnul Culiță Tărîță. Mai departe nu mai știu, lăsați-mă să mă informez, “ ne-a declarat Elena Udrea.

În timp ce Agro Chirnogi semăna terenul familiei prezidențiale, reprezentantul firmei, Jihad El Khalil, era cercetat într-un dosar instrumentat încă din anul 2010 la DIICOT pentru evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat.

Iar, potrivit unei ordonanțe emise de DIICOT în acest dosar, unul dintre procurorii de caz a fost Alina Bica.

Citește mai multe pe riseproject.ro.

Cookies