Elena Udrea i-a luat faţa lui Oprescu pe Canalul Dunăre-Bucureşti

de:
27 apr. 2011
0 Afișari
Elena Udrea i-a luat faţa lui Oprescu pe Canalul Dunăre-Bucureşti

Finalizarea Canalului Dunăre – Bucureşti „este un proiect cu implicaţii multiple atât navigabile, turistice, economice, irigaţii şi care practic a fost abandonat, dar valoarea lui nu trebuie să fie uitată”, a arătat prim-ministrul miercuri, adăugând că acest proiect va fi realizat de MDRT în parteneriat cu Ministerul Transporturilor.

Canalul Bucureşti-Dunăre ar trebui să fie lung de 73 de kilometri şi lat de 80 de metri, cu o adâncime minimă de 4,5 metri. Proiectul include şi construcţia a patru ecluze şi a trei porturi, dintre care două la Bucureşti: unul pe Argeş, lângă comuna 1 Decembrie, iar celălalt la Glina, pe râul Dâmboviţa. Canalul va avea o capacitate de până la 20 de milioane de tone marfă tranzit anual, va asigura irigarea a 150.000 de hectare de teren şi producerea a 58 de gigawaţi/oră.

Elena Udrea mai câştigă astfel o bătălie cu primarul general Sorin Oprescu, acesta din urmă propunându-şi să includă în Zona Metropolitană Bucureşti acest canal, ba chiar să îl termine „în vreo trei mandate”: “Canalul Dunăre-Bucureşti este finalizat în proporţie de 65%. E păcat să nu duci Bucureştiul la Dunăre în condiţiile pe care le avem. Strategia nu poate fi însă făcută decât o dată cu Legea Bucureştiului, cu zona de influenţă metropolitană, spoliată de orice hotărâre politică”, declara, în noiembrie anul trecut, primarul general Sorin Oprescu.

Construirea Canalului Dunăre-Bucureşti a fost inclusă, însă, de Guvernul României, şi între proiectele de româneşti ale planului de acţiune al Strategiei pentru Regiunea Dunării.

Ministerul condus de Elena Udrea va realiza, în parteneriat public-privat, şi complexul Esplanada, estimat la 800-900 de milioane de euro, dar şi cartierul Eco din Ghencea.

Citiţi mai multe despre Canalul Dunăre-Bucureşti.

Cookies