ARHIVA B365

Elena Udrea ar face băi termale cu nişte ciprioţi aflaţi în insolvenţă

Ministrul Turismului a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate strategiei de promovare turistică a Bucureştiului, că nu a abandonat proiectul pentru construcţia centrului balnear în nordul Capitalei, dar în prezent, resursele de ape termale se regăsesc pe un teren privat.

Pentru dezvoltarea centrului balnear, operatorul privat ar putea primi şi cofinanţare nerambursabilă de la buget. Udrea a arătat că realizarea centrului balnear ar putea costa între 5 milioane de euro şi 20 de milioane de euro, în funcţie de cât doreşte să investească firma privată. ”Există o Hotărâre de Guvern, aici am inclus şi turismul, care dă dreptul celor care fac investiţii mai mari de 5 milioane de euro, să primească sprijin financiar nerambursabil”, a explicat Udrea.

Compania Foradex S.A. deţine licenţa de exploatare a izvoarelor termale din nordul Bucureştiului, ca şi terenuri în Sectorul 1 în subsolul cărora se află izvoarele. „E vorba de un zăcământ ce se intinde la scara regională.(VEZI HARTA) Din punct de vedere al temperaturii devine interesant din zona de Nord a Bucureştiului şi pe măsură ce se intinde spre Nord el câştigă şi din temperatură. Aici în Nord, putem discuta de ape cu temperaturi de aproape 45 de grade”, explică Gicu Boroşi pentru B365.ro, director pe Activitate de Ape Geotermale din cadrul companiei Foradex, societate care deţine şi licenţa de exploatare a izvoarelor termale din nordul Bucureştiului. Cat despre terenurile aflate in proprietatea companiei, acesta susţine ca este vorba practic despre nişte petice de pământ. „Sunt cativa metri patrati, acolo unde sunt montate instalaţiile şi sondele”, mai spune directorul.

Ministrul turismului, Elena Udrea, vorbea încă din mai 2009 despre un eventual parteneriat între instituţia pe care o conduce şi compania Foradex, care deţine licenţa de exploatare a izvoarelor termale din nordul Bucureştiului. „Cei de la Foradex au venit cu ideea unui parteneriat cu Ministerul Turismului, pentru a dezvolta un centru balnear lângă Bucureşti. A fost o propunere din partea lor şi trebuie evaluată“, a spus atunci Udrea. Atunci, un reprezentant al companiei spunea: „Pe acel teren avem un foraj la 3.200 de metri adâncime, cu apă la 42 de grade Celsius şi o compoziţie chimică apropiată de cea de la Băile Olăneşti. Forajul este deja făcut şi apa poate fi exploatată. Există acolo şi un bazin pe care intenţionăm să-l reactivăm în acestă vară“, explica la vremea respectivă pentru Saptamana Financiară Mirel Costache, reprezentant al departamentului de marketing al Foradex. Planurile companiei au rămas însă doar la nivel teoretic, până în 2011, din cauza crizei financiare.

Pierderi de 16,5 milioane euro

Firma de foraj Foradex Bucureşti (FORD), unul dintre jucătorii importanţi pe piaţa de foraj, a depus în primăvară la Tribunalul Bucureşti o cerere privind intrarea în procedură de insolvenţă a societăţii.  Foradex a raportat în perioada 2007-2009 pierderi care au cumulat 62,4 mil. lei (circa 15,5 mil. euro) la venituri de 143,5 mil. lei (35,8 mil. euro) şi are datorii de câteva zeci de milioane de lei la bugetul de stat, dar deţine şi active foarte valoroase.  Firma de foraj deţine importante terenuri în sectorul 1 din Capitală şi judeţul Timiş, terenurile şi clădirile din patrimoniul Foradex fiind estimate la circa 168 mil. lei (40 mil. euro) la finele anului 2009, iar valoarea activelor imobilizate depăşea la aceeaşi dată 50 mil. euro. Doar pe anul 2010, compania a înregistrat pierderi de 4,56 milioane lei, peste un milion de euro.

Foradex este deţinută în proporţie de 89,9% de compania cipriotă Alabastra Mining Limited.

În administrarea Foradex se află un numar de peste 200 foraje pentru hidrocarburi care au întâlnit la adâncimi situate între 800 şi 3500 m resurse geotermale cu temperaturii variind între 40 si 120 de grade Celsius.

CITEȘTE ȘI Nordul Bucureştiului stă pe o comoară energetică neexploatată


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button