ELENA UDREA poate fi ARESTATĂ în dosarul GALA BUTE. Aprobarea arestării, în Monitorul Oficial

de:
23 feb. 2015
1 Afișari
ELENA UDREA poate fi ARESTATĂ în dosarul GALA BUTE. Aprobarea arestării, în Monitorul Oficial

UPDATE Hotărârile Camerei Deputaţilor adoptate luni privind cererile de urmărire penală şi de încuviinţare a arestării preventive în cazul deputatului Elena Udrea au fost publicate în Monitorul Oficial.

UPDATE. Deputații au aprobat și cererea de ARESTARE PREVENTIVĂ a Elenei Udrea în DOSARUL GALA BUTE. 170 de parlamentari au votat pentru arestarea preventivă, 118 au votat împotrivă.

UPDATE. Deputații au aprobat noua cerere de încuviințare a URMĂRIRII PENALE în DOSARUL GALA BUTE, în cazul ELENEI UDREA, conform Realitatea TV. 218 voturi au fost pentru, 77 de voturi au fost împotrivă.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat miercuri cele două cereri pe numele Elenei Udrea de urmărire penală și arestare preventivă pentru săvârșirea de noi infracțiuni în dosarul Gala Bute. Decizia finală cu privire la aceste cereri este luată de plenul Camerei, iar votul va fi secret cu bile și se va da fiecare cerere în parte.

Deşi riscă să se întoarcă după gratii, de această dată în dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea este optimistă, spunând că în ultimele zile în dosar ar fi apărut evoluţii favorabile ei. Surse apropiate anchetei susţin că unul dintre denunţători şi-ar fi schimbat declaraţiile care o indicau pe Elena Udrea drept destinatară a şpăgilor din dosarul „Gala Bute”.

Elena Udrea a fost deja arestată preventiv în dosarul „Microsoft”, pe 11 februarie, iar din 17 februarie a fost plasată în arest la domiciliu, conform unei hotărâri a ICCJ.

DNA cere încuviințarea urmăririi penale și arestarea preventivă pentru săvârșirea de către Elena Udrea a trei infracțiuni de luare de mită, în perioada în care aceasta avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Potrivit referatului întocmit de procurorii anticorupţie, în dosarul „Gala Bute” au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii de către Elena Udrea a altor fapte, care nu erau cunoscute la momentul primei sesizări a Camerei Deputaților.

Unele dintre aceste fapte intră în conținutul infracțiunii de luare de mită pentru care a fost obținut avizul Camerei Deputaților și completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracțiuni de luare de mită, prezentate în detaliu de procurori.

Procurorii arată că infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic și UAT Borsec a avut loc în anul 2010, când Elena Udrea „a primit în mod indirect, pentru sine și pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanții S.C. Termogaz Company S.A., pentru a aproba finanțarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unități administrativ teritoriale în cadrul programului Schi în România”, explică anchetatorii.

Plăţile, în valoare totală de 695.367,06 lei, au fost făcute în două tranşe, la 24.08.2010 și 20.12.2010, către Ştefan Lungu, consilierul personal al ministrului Elena Udrea, „prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziție, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company și furnizorii obișnuiți ai acesteia”. Suma menționată reprezintă 10% din valoarea plăților efectuate de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A, arată procurorii.

Ștefan Lungu a folosit banii astfel obținuți parțial în interes personal, iar parțial, la cererea ministrului Udrea Elena Gabriela, pentru plata unor servicii de publicitate și monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta și partidul din care făcea parte Elena Udrea, PDL.

Elena Udrea a părăsit, luni, arestul la domiciliu în care este plasată în dosarul „Microsoft” pentru a merge în plenul Camerei Deputaților, care dezbate și votează cererile DNA de încuviințare a urmăririi penale și a arestării preventive a fostului ministru în dosarul „Gala Bute”. În discursul ținut în fața colegilor deputați, Elena Udrea a povestit cum a fost turnată de o prietenă, prin delațiuni false, dar și despre condițiile grele din arestul de la Poliția Capitalei. Elena Udrea a spus că arestarea este „o parghie similara cu tortura la care se apeleaza prea des”.

Declarațiile Elenei Udrea, AICI

 
Cookies