Procesul Elenei Udrea la ÎCCJ s-a încheiat. Instanța a rămas în pronunțare

de:
17 feb. 2015
0 Afișari
Procesul Elenei Udrea la ÎCCJ s-a încheiat. Instanța a rămas în pronunțare

UPDATE 11:00 Procesul în care deputatul Elena Udrea contestă la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) arestarea sa preventivă în dosarul Microsoft s-a încheiat marți dimineață, instanța rămânând în pronunțare în acest caz, anunță Agerpres.

„Am depus în instanță câteva extrase din presa vremii, presa anterioară momentului 29 ianuarie, prin care Elena Udrea și-a expus părerea cu privire la presupusele fapte de fals în legătură cu acele chitanțe din afacerea domnului Cocoș cu domnul Pescariu, pe de o parte, iar pe de altă parte cu privirea la situația pe fond din dosarul „Microsoft.

Am vrut să demonstrăm cu aceste înscrisuri că, în mod public și anterior obligației de a nu lua legătura cu alte persoane din dosar, dumneaei a expus aceleași puncte de vedere”, a declarat Marius Striblea, unul dintre avocații Elenei Udrea.

Elena Udrea a fost adusă din arestul Poliției Capitalei cu cătușe la mâini. Udrea a coborat linistită și zâmbitoare din dubă, îmbrăcată în același pardesiu gri, potrivit ziare.com.

Deputatul PMP va afla la termenul de judecată de marți dacă poate merge acasă sau dacă va rămâne după gratii. Ședința de judecată este programată să înceapă la ora 8:00.

Magistrații de la instanța supremă au decis, miercuri seara, ca Elena Udrea să fie arestată preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzată de trafic de infuență în dosarul Microsoft.

Decizia, nedefinitivă, a fost atacată de avocații deputatului PMP, care se așteptau ca termenul de judecată în acest caz să aibă loc luni.

Totuși, magistrații au stabilit să ia în discuție recursul Elenei Udrea cu o zi mai târziu, prilej de nemulțumire pentru fostul ministru al Turismului, care s-a plâns de condițiile greu de suportat din arestul Poliției Capitalei, unde este încarcerat.

CITEȘTE ȘI: Udrea, pe Facebook, despre noua cerere de arestare preventivă: E un exces, o situaţie fără precedent

Cazul Elenei Udrea este unul unic în Parlamentul României. În prezent nu există procedură parlamentară pentru cazul fostului deputat. Întrucât Udrea se află în prezent în arest, dar mai are şi alte dosare în care i se aduc acuzaţii, Elena Udrea trebuie să ajungă din nou în faţa colegilor săi pentru a da declaraţii, iar ulterior aceştia să decidă dacă acceptă cererile procurorilor pentru arestarea ei. Astfel, conducerea Camerei Deputaţilor a decis să discute cu ministrul Justiţiei şi cu procurorul general pentru a stabili modalitatea în care Elena Udrea, aflată în arest, poate veni să dea declaraţii în faţa colegilor săi. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spune că în momentul audierii în Parlament Elena Udrea nu poate purta cătuşe, chiar dacă este arestată. Detalii AICI.

Dacă judecătorii decid că Elena Udrea poate fi cercetată în libertate, ea va avea posibilitatea să părăsească celula poliției și să meargă acasă. În acest caz, cel mai probabil, deputatul PMP va fi cercetat în continuare sub control judiciar.

Elena Udrea a fost arestată preventiv pe 11 februarie, la cererea procurorilor DNA, fiind acuzată de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea); trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România); trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro); și spălare de bani.

Procurorii susțin că, în anul 2010, o persoană din cercul relațional al lui Dorin Cocoș, fostul ei soț, a preluat creanța aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Elena Udrea la o bancă și că din cercetări a rezultat că preluarea acestuia a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar și a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investiției ce urma a se realiza pe terenul cumpărat din credit.

Cookies