ARHIVA B365

Elena Udrea a venit la DNA, joi, pentru prelungirea controlului judiciar

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.ro, Elena Udrea a fost citată să se prezinte la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că i-a fost prelungită măsura controlului judiciar cu 60 de zile, în dosarul privind creditul de aproximativ trei milioane de euro pe care l-a luat de la BRD.

În această cauză, trimisă la DNA de procurorii DIICOT, Elena Udrea este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Sorin Mihai Popa, director general adjunct al unei bănci la data faptelor, este acuzat de abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2007- 2010, Sorin Mihai Popa „şi-a îndeplinit cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Udrea Elena Gabriela o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii”.

Sorin Mihai Popa avea atribuţii de coordonare şi control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienţi privilegiaţi) şi risc, atribuţii în validarea şi aprobarea ofertării clienţilor privilegiaţi, precum şi în ceea ce priveşte acordarea de derogări de la prevederile normei bancare, au precizat anchetatorii.

Elena Udrea este acuzată că a solicitat directorului Sorin Popa acordarea unui credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking, fără să fi urmat procedura obişnuită a negocierii condiţiilor de finanţare cu persoanele aflate în subordinea directorului.

De asemenea, Udrea este suspectată că „a pus la dispoziţia băncii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novaţie către o altă persoană, în condiţiile în care cunoştea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligaţiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit”.

Procurorii au precizat că prejudiciul cauzat băncii este de 2.576.541,53 de euro, reprezentând creditul acordat Elenei Udrea şi bunurile mobile şi imobile care au fost scoase din sfera garanţiilor contractuale şi nu mai pot fi executate.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button