ELCEN: Nu sunt şi nu vor fi probleme cu livrarea de apă caldă și căldură către bucureşteni

de:
25 nov. 2014
1 Afișari
ELCEN: Nu sunt şi nu vor fi probleme cu livrarea de apă caldă și căldură către bucureşteni

În contextul unor recente articole de presă, ELCEN ţine să precizeze că nu există niciun risc ca, începând cu data de 1 decembrie, furnizarea de agent termic către populația din Bucureşti să fie oprită sau întreruptă.

La data de 30.10.2014, RADET București datora ELCEN 3,2 miliarde de lei, energia termică fiind achitată cu o întârziere de aproximativ doi ani. Din această cauză, ELCEN a blocat 50% din suma existentă în conturile bancare ale RADET pentru a-şi recupera datoriile sau măcar o parte din acestea. În prezent, conturile RADET sunt executate silit pentru penalități de întârziere la plată în valoare totală de 297,5 milioane de lei, în baza unor decizii judecătoreşti definitive şi executorii obţinute de ELCEN.

La ora actuală, conducerile ELCEN și RADET se întrunesc lunar pentru a analiza situațiile financiare şi a găsi soluţii astfel încât bucureștenii să nu mai aibă niciun fel de probleme în alimentarea cu agent termic, iar activitatea RADET să nu fie perturbată în sezonul de iarnă, potrivit comunicatului companiei.

ELCEN a transmis că intenţia sa nu este aceea de a bloca activitatea RADET, ci de a găsi împreună soluții de însănătoșire financiară, în baza unui parteneriat solid.

Şi Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat, după ce sindicaliştii RADET au avertizat că bucureştenii ar putea rămâne fără căldură, că în acest moment nu există niciun pericol în acest sens, ţinând cont şi că Guvernul ar putea aproba, miercuri, transferul de acţiuni Elcen la municipalitate.

„Ca urmare a conferinţei de presă susţinute astăzi (marţi – n.r.) de Sindicatul Liber Independent RADET, Primăria Municipiului Bucureşti precizează că toate problemele semnalate vor putea fi soluţionate având în vedere faptul că în şedinţa de Guvern de mâine, 26 noiembrie, se va afla pe ordinea de zi proiectul de hotărâre al Guvernului privind transferul pachetului de acţiuni emise de Electrocentrale Bucureşti SA, din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti”, se precizează într-un comunicat remis Mediafax.

PMB menţionează, în acelaşi context, că odată cu crearea sistemului integrat de producţie, transport şi distribuţie la nivelul Capitalei, prin unificarea SC Electrocentrale Bucureşti SA cu RADET Bucureşti, datoriile istorice ale RADET către Elcen se vor stinge prin fuziune.

„Punerea în aplicare a memorandumului privind ‘Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termica integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa’, aprobat în şedinta Guvernului României în data de 27.03.2013 creează premisele modernizării, reabilitării şi eficientizării serviciului integrat în beneficiul şi la un tarif suportabil pentru populaţia Municipiului Bucureşti”, se mai arată în comunicat.

Primăria mai precizează că prin hotărârea nr. 261 din 14 octombrie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a solicitat Guvernului României emiterea actului normativ cu privire la transferul Societăţii Electrocentrale Bucureşti SA.

„Reamintim că în momentul de faţă municipalitatea menţine preţul actual pentru populaţie subvenţionând în proporţie de peste 50% costul facturilor bucureştenilor pentru energia termică. În acest moment, considerăm că nu exista niciun pericol de întrerupere a furnizării agentului termic, ţinând cont şi de faptul că în cadrul şedinţei de Guvern de mâine (miercuri – n.r.) solicitarea municipalităţii va putea fi aprobată”, mai spun reprezentanţii municipalităţii.

Cookies