ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte și dezinformează. „Primarul știe situația reală privind apa caldă,dar preferă să inducă intenționat în eroare oamenii”

24 mai 2024
373 afișări
ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte și dezinformează.
ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte și dezinformează. "Primarul știe situația reală privind apa caldă,dar preferă să inducă intenționat în eroare oamenii". Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că „minte și dezinformează”. Electrocentrale București spune că, joi, 23 mai, primarul general a declarat într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare ale Capitalei se datorează funcționării cu doar două CET-uri.

Compania spune că acest lucru este fals, iar primarul Capitalei cunoaște situația reală, însă induce „intenționat” în eroare oamenii.

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte și dezinformează

Electrocentrale București a transmis un comunicat din presă, vineri, 24 mai 2024, în care îl acuză pe Nicușor Dan că transmite informații false, acestea având scopul de a deturna atenția oamenilor de la problema reală: Primăria Capitalei/Termoenergetica continuă să nu plătească datoriile existente. În prezent, datoria către ELCEN a depășit 1 miliard de lei.

Redăm integral declarația companiei de stat Electrocentrale București:

Pe perioada verii, în fiecare an, de aprox 20 de ani, energia termică se produce din două CET-uri. Pe baza solicitării Termoenergetica, în funcție de temperaturile exterioare, ELCEN trece de la regimul de funcționare de iarnă la regimul de funcționare de vară, fapt ce presupune funcționarea a două CET-uri din cele patru.

Termoenergetica nu solicită furnizarea de agent termic din toate cele 4 CET-uri, fiindcă necesarul de energie termică doar pentru prepararea apei calde (nu și a căldurii) este scăzut pe perioada verii. Primarul General cunoaște aceste detalii, întrucât Termoenergetica se află în subordinea PMB.

Cele două CET-uri care se află în funcțiune în acest moment – CET București Vest și CET București Sud – acoperă fără probleme necesarul de energie termică pentru asigurarea apei calde către locuitorii capitalei. ELCEN livrează agent termic în conformitate cu parametrii solicitați de Termoenergetica.

ELCEN are în prezent disponibilitate de a livra agent termic din toate cele 4 CET-uri dacă PMB/Termoenergetica solicită acest lucru. Primarul General cunoaște foarte bine faptul că dacă în regim de vară ar funcționa toate cele 4 CET-uri simultan, s-ar produce mult mai mult decât necesarul de agent termic de care Termoenergetica are nevoie pentru termoficare.

Anual, de aprox. 20 de ani, pe perioada verii, ELCEN derulează un program de mentenanță și reparații ale utilajelor energetice, stabilit de comun acord cu Termoenergetica încă de la începutul anului, ce are drept scop executarea principalelor lucrări ce trebuie efectuate în mod regulat pentru a asigura funcționarea eficientă a CET-urilor în sezonul rece, fără riscuri și provocări majore. Reviziile anuale din timpul verii nu indisponibilizează CET-urile respective și nu afectează sub nicio formă furnizarea apei calde către locuitorii capitalei. Acestea sunt efectuate tocmai pentru ca bucureștenii să nu aibă de suferit.

ELCEN nu poate fi făcută responsabilă de starea avansată de degradare a conductelor de termoficare aflate în grija Primăriei Municipiului București, de pierderile din rețea, de avariile frecvente, de lipsa apei calde și neplata datoriilor curente. Incapacitatea Primarului General de a gestiona situația gravă a termoficării din București nu poate fi pusă în sarcina ELCEN. E nevoie de asumare, de respectare a angajamentelor PMB privind plata datoriilor și de implementarea unor soluții clare și eficiente.

Subliniem încă o dată faptul că datoriile PMB/Termoenergetica față de ELCEN la acest moment sunt de peste 1 miliard de lei, situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic, crescând riscul major de compromitere a întregului sistem de termoficare din București.

În ciuda dificultăților majore provocate de neplata serviciilor furnizate de ELCEN către Termoenergetica și a datoriilor acumulate din cauza faptului că Primăria Municipiului București nu plătește la timp subvenția, ELCEN continuă să livreze agent termic pentru prepararea apei calde pentru locuitorii din București, a conchis ELCEN într-o postare pe Facebook.

Electrocentrale București este o companie a statului și este condusă de Ministerul Energiei. Până de curând, la conducerea Ministerului Energiei s-a aflat Sebastian Burduja – candidatul actual din partea PNL la Primăria Capitalei.

Burduja a fost nevoit să renunțe la atribuțiile de ministru, ținând cont că se află în campanie electorală, iar atribuțiile au fost preluate de Constantin Saragea, secretar general la Ministerul Energiei (potrivit unui ordin de delegare).

Declarația primarului Capitalei despre ELCEN

Nicușor Dan a fost întrebat, joi, 23 mai, în cadrul unei conferințe de presă, despre problemele cu apa caldă din mai multe sectoare ale Capitalei.

Actualul primar general a spus că, din fericire, în sezonul rece care tocmai a trecut situația a fost mult mai bună față de iernile trecute. Apoi, a explicat că există „doi actori” pentru sistemul de termoficare din București: ELCEN-ul (care produce energia termică) și Primăria Capitalei, prin Termoenergetica, care se ocupă cu transportul agentului termic.

Nicușor Dan a spus că ELCEN-ul are probleme mari, instalațiile sunt vechi din anii `70:

Adică folosește niște instalații din anii ’70, mai puțin CET Vest, care au nevoie de o lungă revizie în perioada de vară. În această perioadă, noi, în loc să folosim 4 CET-uri, cele 4 CET-uri mari și cele mici pe care le cunoașteți, folosim 2 CET-uri, atunci este evident că distanța este mult mai lungă și sistemul care are găurile istorice nu rezistă la presiuni. Și în plus, tocmai pentru că facem foarte multe lucrări care să îmbunătățească sistemul de termoficare este nevoie de oprire de câteva zile, a spus primarul general, potrivit HotNews.ro.

Cookies