ELCEN a pus POPRIRE pe conturile RADET. Bucureștenii riscă să rămână fără APA CALDĂ în câteva zile

de:
15 apr. 2016
0 Afișari
ELCEN a pus POPRIRE pe conturile RADET. Bucureștenii riscă să rămână fără APA CALDĂ în câteva zile

ELCEN a pus de circa o saptamana poprire pe conturile RADET in proportie de 100% pentru a-si recupera 250 milioane lei din datoria de circa 3 miliarde. Oficialii RADET spun ca nu mai pot plati salariile angajatilor regiei si nu mai interveni in caz de avarii, fiind doar o chestiune de zile pana la blocarea sistemului si inchiderea retelei.

„Astazi a avut loc sedinta Consiliului de Administratie al ELCEN in vederea luarii unei decizii in ceea ce priveste poprirea aplicata conturilor bancare ale RADET. Membrii Consiliului de Administratie au decis, in unanimitate, respingerea solicitarii RADET de a reduce gradul de poprire si mentinerea lui la 100%. Decizia de mentinere a gradului de poprire la nivelul de 100% a fost determinata de faptul ca furnizorii de gaze naturale si servicii auxiliare de transport si distributie au actionat ELCEN in instanta pentru recuperarea sumei de aproximativ 500 de milioane de lei. Acest deficit a fost cauzat si de neonorarea de catre Primaria Municipiului Bucuresti a platii subventiei aferente trimestrului I al anului 2016, potrivit deconturilor depuse de RADET pentru energia termica livrata populatiei. Mai mult, Primaria Municipiului Bucuresti nu a dispus masurile necesare pentru utilizarea totala a creditului de 248 de milioane de lei contractat de la Trezoreria Statului, neutilizand ultima transa de 32 de milioane de lei”, se arata intr-un comunicat emis de ELCEN.

Gabriel Dumitrascu, seful Consiliului de Administratie al RADET, a declarat pentru HotNews.ro ca in cazul in care poprirea de 100% nu se va ridica de pe conturile Regiei, nu se mai pot plati salariile angajatilor si nu se mai poate interveni la avarii, iar in cateva zile se va bloca sistemul si se va inchide reteaua.

„De circa o saptamana avem conturile blocate in proportie de suta la suta. Inainte ne ramanea un procent de 14,5% pentru salariile angajatilor si interventii la avarii. Ieri a fost zi de salariu si nu am putut plati. Daca nu deblocam conturile in cateva zile, se blocheaza toata reteaua. Deocamdata mai putem interveni cu ce avem in stoc, dar este vorba de zile. In plus, ceilalti furnizori, apa, electricitate, vor opri si ei furnizarea. Eu cred ca vrea cineva sa puna gaz pe foc in aceasta perioada. In ceea ce priveste neplata subventiei pe anul 2016, Primaria Capitalei a dat banii pentru subventie, in contul ESCROW, ELCEN ia banii de acolo, insa ei ii deconteaza pentru penalitati si spun ca vor alti bani pentru subventie. Nu este treaba Primariei cum deconteaza ELCEN banii”, a explicat Gabriel Dumitrascu.

„Am solicitat ELCEN diminuarea popririi cu sumele necesare functionarii. Cand eu nu pot acoperi aceste costuri, trebuie sa inchid reteaua. Deficitul de cash nu este din cauza noastra ci a reglementarilor proaste care nu au tinut cont de fluxul de bani de pe intreg circuitul si din cauza institutiiilor care nu si-au achitat obligatiile asumate prin lege. Ministrerul Dezvoltarii nu a platit diferenta de pret aferenta perioadei 2006- 2011 pentru incalzire, circa 740 milioane lei. Primaria Capitalei a platit subventia la incalzire si cu o intarziere de un an si astfel s-au acumulat penalitati. Noi am atacat in instanta Hotararea de Guvern care stabileste metodologia de calcul a pretului la gigacalorie fiindca suspectam ELCEN de subventie incrucisata. Metodologia de calcul trebuia stabilita de ANRE si ANRSC„, a adaugat Dumitrascu.

In acest moment, in urma sentintei civile numarul 2346/11.05.2015 pronuntata de Tribunalul Bucuresti in dosarul 64899/3/2011, RADET este obligata sa plateasca ELCEN suma de 259 de milioane de lei, reprezentand datorii restante conform protocolului incheiat intre Primaria Bucuresti – RADET – ELCEN in 18.12.2008.

Totodata, ELCEN detine impotriva Radet Bucuresti un alt titlu executoriu in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, ca urmare a emiterii de catre Tribunalul Bucuresti a ordonantei de plata solicitata de catre ELCEN.

Cookies