ELCEN a primit un ajutor de stat de peste 1 milion de lei

de:
27 nov. 2016
1 Afișari
ELCEN a primit un ajutor de stat de peste 1 milion de lei

„Admite cererea formulată de petenta SC ELECTROCENTRALE BUCUREȘTI SA (ELCEN) București prin administrator judiciar KPMG RESTRUCTURING SPRL București privind acordarea facilităților la plata taxei judiciare de timbru, stabilită pentru soluționarea recursului declarat de către aceeași parte împotriva deciziei civile nr. 408 din 03 martie 2016, pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a V-a Civilă. Reduce taxa judiciară de timbru stabilită în sarcina petentei în dosarul nr. 64899/3/2011, de la suma de 1.296.901,72 lei, la suma de 240.000 lei, pe care o eșalonează în 24 de rate lunare egale, a câte 10.000 lei fiecare, ce urmează a fi plătite la fiecare 15 ale lunii, începând cu data de 1 martie 2017. Cu drept de reexaminare în termen de 5 zile de la comunicare”, se arată în decizia ÎCCJ, potrivit profit.ro.

În decembrie 2008, în mandatul fostului primar Sorin Oprescu, Primăria, RADET și ELCEN au convenit oficial eșalonarea datoriilor Regiei de Termoficare față de producătorul de agent termic, cifrate la acea dată la 743 milioane lei, pe o perioadă de trei ani. Datoriile astfel eșalonate urmau să fie achitate de către Primărie, prin virarea sumelor restante menite să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. Însă la un moment dat, Primăria a încetat să plătească, rămânând restantă cu circa 259 milioane lei.

În consecință, în 2011, ELCEN a dat în judecată atât PMB, cât și RADET, reclamând plata sumei restante. Tribunalul București a dat câștig de cauză ELCEN în mai anul trecut, obligând RADET la plata restanței de 259 milioane lei, plus cheltuieli de judecată de 2,6 milioane lei, reprezentând taxa de timbru pe care ELCEN o achitase pentru a-și susține pretențiile în instanță.

Însă la apel, în martie anul acesta, Curtea de Apel București a eliminat obligația RADET de plată a cheltuielilor de judecată, menținând totodată celelalte dispoziții ale sentinței Tribunalului București. Astfel, ELCEN a solicitat ÎCCJ acordarea unui ajutor public judiciar constând în reducerea taxei de timbru, solicitare soluționată favorabil de instanța supremă săptămâna trecută.

Potrivit legislației în vigoare, persoanele juridice pot beneficia de reduceri, eșalonări sau amânari pentru plata taxelor judiciare de timbru, ca regulă, dacă cuantumul taxei reprezintă mai mult de 10% din media veniturilor nete pe ultimele 3 luni de activitate sau dacă se află în lichidare, situații care nu se aplică ELCEN. În mod excepțional, însă, instanța poate acorda acest tip de ajutor judiciar dacă „apreciază, față de datele referitoare la situația economico-financiară a persoanei juridice, că plata taxei de timbru, la valoarea datorată, ar fi de natură să afecteze în mod semnificativ activitatea curentă a persoanei juridice”, prevede OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

În prezent, la ÎCCJ se judecă recursul în procesul privind restanțele de 259 milioane lei ale PMB și RADET către ELCEN, următorul termen fiind stabilit de instanță pentru 16 februarie 2017. ELCEN și RADET au intrat ambele în insolvență luna trecută.

Cookies