Probabil c-ați văzut deja chipul lui Răzvan, adolescentul din București cu Asperger care e dispărut de marți, de aseară anunțul disparției e peste tot: în zeci de mii de share-uri pe Facebook, în afișe prin oraș – am văzut câteva la Universitate, unde a fost văzut ultima dată – toate cu un singur mesaj: un strigăt disperat de ajutor.
Bucureștenii care l-au văzut pe pe puști sunt rugați să sune la 📞112 sau la numărul de telefon 📞 0753.314.255.
În social media, pe Facebook, anunțul dispariției a fost redistribuit deja de zeci de mii de ori, în mai puțin de 20 de ore:
Răzvan este dat dispărut. Ultima oară a fost văzut în zona Universitate, pe 10 decembrie, în jur de ora 17:30. De atunci nu mai știm nimic despre el. Are 17 ani, purta un trening închis la culoare, ca în imagine, și pantofi de sport colorați. Persoanele ce pot oferi informaţii sunt rugate să sune la 112, pe mine, la 0753314255 sau să contacteze cea mai apropiată secție de poliţie. Mulțumesc mult!
Răzvan este diagnosticat cu tulburare din spectru autist. Mai exact, cu sindromul Asperger.
Sindromul Asperger: o tulburare din spectrul autist care se manifestă prin dificultăți de interpretare a lumii sociale și emoționale.
Autism Voice scrie că persoanele cu sindromul Asperger au mari dificultăți în a înţelege ce se întâmplă în jurul lor, din punct de vedere social.Nu acordă întotdeauna atenție contextului social în care se găsesc, și chiar şi atunci când o fac, deseori nu pot înțelege ceea ce văd și nu pot reacționa corespunzător.
Potrivit aceleiași surse, spre deosebire de copiii cu autism, care pot fi descriși ca fiind „pasivi” în interacțiunile lor sociale, copiii cu Asperger au tendința de a fi „activi, dar ciudați.”
Își doresc prieteni, dar nu știu cum să lege prietenii. Abordarea lor pare uneori ciudată și unilaterală și reflectă lipsa de înțelegere a faptului că cealaltă persoană are nevoi și dorințe care trebuie luate în considerare. Clinicienii îi descriu astfel:
Persoanele cu Asperger pot să descrie corect, într-un mod cognitiv și adesea formalist emoțiile altora, intențiile așteptate și convențiile sociale; totuși, nu sunt capabile să acționeze pe baza acestor cunoștințe într-o manieră intuitivă și spontană, pierzând astfel tempo-ul interacțiunii. Intuiția lor slabă și lipsa de adaptare spontană sunt însoțite de o dependență accentuată de regulile formale de comportament și de convențiile sociale rigide. Această prezentare este în mare măsură responsabilă pentru impresia de naivitate socială și rigiditate comportamentală, atât de puternic transmisă de aceste persoane.”
Un tânăr cu Asperger, așa cum este Răzvan, are o abordare nedisimulată, completă și absolut cinstită, care poate fi în egală măsură revigorantă și alarmantă. Are tendința de a spune ceea ce gândește, fără să folosească filtrele sociale „neurotipice”.
Mai multe despre această tulburare din spectrul autist poți găsi aici.
Iar dacă l-ai văzut cumva pe Răzvan prin București sau oriunde altundeva, te rugăm și noi să suni la: