ARHIVA B365

Dan Radu Rușanu a fost arestat preventiv. I s-a făcut rău în Instanță

CAB a finalizat marți judecarea recursului procurorilor la decizia judecătorilor Tribunalului București care au respins, pe 26 februarie, propunerea DNA de arestare preventivă a lui Dan Radu Rușanu și urmează să se pronunțe cu privire la starea de arest a acestuia.

Rușanu a fost reținut pe 25 februarie de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizare a infractorului și influențare a declarațiilor.

Dan Radu Ruşanu a fost pus sub urmărire penală, săptămâna trecută, în dosarul „Carpatica”, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, mai exact ar fi favorizat un asigurator în dauna altora de pe piaţă.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal, printre alţii, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Ea este acuzată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Din ordonanta de extindere a urmaririi penale a rezultat ca exista date si indicii rezonabile conform carora, pentru perpetuarea situatiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA si urmarind impunerea in cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar si intarirea propriei puteri decizionale, Rusanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup”, s-a aratat intr-un comunicat de presa de marti al DNA.

Potrivit probelor administrate pana in prezent, Radu Dan Rusanu ar fi intocmit, in fapt, proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea OUG 93/2013 privind infiintarea, organizarea si functionarea ASF, precum si pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania si ar fi avizat, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16 octombrie 2013 si publicat in Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.

„Pentru atingerea intereselor personale, Rusanu Radu Dan, in complicitate cu initiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative si institutionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara si le-a asumat cu Fondul Monetar International si cu reprezentantii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificari in proiectul de ordonanta de urgenta, care au constat in interpretarea subiectiva si partinitoare privind cerintele legate de calificarile profesionale minime pe care trebuiau sa le aiba membrii Consiliului A.S.F”, sustin procurorii.

Astfel, cunoscand faptul ca Daniel George Tudor, la acea data vicepresedintele sectorului de supraveghere a asigurarilor, nu isi echivalase studiile efectuate in afara tarii, „a impus si a obtinut modificarea legislatiei, in sensul introducerii, ca si conditie, pentru a ocupa functia de membru al Consiliului A.S.F., experienta profesionala in domeniul financiar a institutiilor de credit si/sau a institutiilor financiare nebancare de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor”, au precizat procurorii.

O alta prevedere a carei reglementare a obtinut-o, in cadrul sedintei de guvern din 16 octombrie 2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusiva a presedintelui ASF, a deciziei de declansare sau nu a unor controale la societatile de asigurari, inopinate, „ingradind astfel atributiile vicepresedintilor sectoarelor supravegheate, care se presupune ca aveau competentele sa decida oportunitatea instituirii unor astfel de controale”, au mai aratat procurorii.

In acest mod, sustine DNA, Rusanu a urmarit si a obtinut foloase necuvenite, prin incalcarea normelor de drept, aducand vatamari, atat institutiei Autoritatii de Supraveghere Financiara, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie sa functioneze, guvernat de principiul transparentei institutionale, cat si lui Tudor Daniel George.

Procurorii i-au adus la cunostinta lui Dan Radu Rusanu noile acuzatii si l-au retinut pentru 24 de ore, acesta fiind prezentat marti Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/sefului-asf-i-s-a-facut-rau-in-instanta-dan-radu-rusanu-primeste-ingrijiri-medicale_130270.html#ixzz2uzT5kaXq


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button