Șeful FBI: Parteneriatul cu SRI este unul dintre cele mai bune pe care le avem în lume

de:
03 mart. 2015
3 Afișari
Șeful FBI: Parteneriatul cu SRI este unul dintre cele mai bune pe care le avem în lume

Directorul FBI l-a felicitat pe Eduard Hellvig pentru numirea în funcția de director al SRI și a ținut să adreseze mulțumiri speciale prim-adjunctului SRI, Florian Coldea, în contextul întâlnirii pe care cei doi au avut-o la Washington la începutul directoratului lui Comey, precum și adjuncților directorului SRI, Ion Grosu și Dumitru Cocoru.

„Aceasta este prima mea vizită la București de la preluarea funcției de director FBI, în toamna anului 2013. Predecesorul meu, Bob Mueller, a făcut ultima vizită la București în 2011. El a subliniat că țările noastre au o relație de colaborare esențială în lupta împotriva terorismului și infracționalității. Fără îndoială, acel lucru era adevărat atunci și a devenit chiar mai adevărat acum, pentru că parteneriatul nostru s-a dezvoltat în ultimii trei ani. (…) Sunt privilegiat să mă aflu aici pentru a sărbători unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul în întreaga lume”, a subliniat directorul FBI, potrivit Agerpres.

James Comey s-a referit în continuare la forța parteneriatului dintre FBI și SRI, punctând faptul că pentru ambele instituții combaterea criminalității cibernetice rămâne o prioritate de top.

„Criminalitatea informatică este una dintre prioritățile cheie ale FBI și știu că este și una dintre prioritățile cheie ale dumneavoastră. Infractorii care își desfășoară activitatea pe internet pot cauza pagube în întreaga lume, pentru că ne-am conectat în totalitate viețile la internet. (…) Este foarte important să colaborăm, să comprimăm lumea, așa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetățenii. Alături de colegii din România facem eforturi să identificăm și să aducem în fața justiției infractori cibernetici cunoscuți, vinovați de înșelarea a mii de persoane din toată lumea”, a mai declarat directorul FBI.

Comey a adăugat că o altă componentă importantă a colaborării FBI-SRI o reprezintă schimbul constant de informații privind „contraspionajul, lupta împotriva terorismul, a corupției și a criminalității organizată transnațională”.

„În 2013, eforturile noastre comune au dus la arestarea și extrădarea a doi români din SUA în România, sub acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani. Sperăm să colaborăm mai mult în acest domeniu”, a afirmat directorul FBI.

Comey s-a referit și la creșterea nivelului de expertiză în baza stagiilor de pregătire derulate între cele două instituții.

„Din 2013 până în prezent, FBI a oferit omologilor români pregătire în negocierea în situații de criză, aplicarea legii în contexte multiculturale, dispozitive explozive improvizate și interzicerea traficului ilicit de materiale nucleare și radiologice. În această lună, FBI pregătește doi ofițeri români în contracararea de activități teroriste. Ofițerii din instituțiile de aplicare a legii și din serviciile de informații din România au efectuat stagii de practică la centrul nostru de pregătire în domeniul criminalității informatice din Pittsburgh, Pennsylvania. În SUA, ofițerii din instituțiile de aplicare a legii din întreaga lume, inclusiv din această țară extraordinară, se pregătesc împreună la Academia Națională a FBI de la Quantico, statul Virginia. Din 1995 până în prezent, 32 de ofițeri români au absolvit Academia Națională”, a precizat directorul FBI.

Comey a adăugat că, totodată, „mulți ofițeri români s-au pregătit la Academia Internațională de Aplicare a Legii (ILEA) din Budapesta”.

„Anul trecut, 41 de ofițeri români au participat la cursuri despre activitățile de aplicare a legii, negociere în situații de criză și supraviețuire tactică și în mediul urban, în cadrul ILEA”, a arătat directorul FBI.

James Comey a spus spre finalul declarației sale că „schimbarea pe care a adus-o internetul în lumea noastră este infinit mai mare decât cea adusă de John Dillinger (spărgător de bănci american din anii ’30 — n.r.)”.

„Infracționalitatea cibernetică ne face pe toți vecini, pentru că amenințarea se propagă cu viteza luminii. Pentru a răspunde acesteia trebuie să comprimăm lumea și să devenim cu adevărat o comunitate globală de aplicare a legii”, a explicat directorul FBI.

DISCURSUL INTEGRAL AL DIRECTORULUI FBI: 

Domnule director Hellvig, doresc să încep felicitându-vă pentru numire şi să vă mulţumesc pentru că v-aţi făcut timp să mă găzduiţi chiar în prima dumneavoastră zi în această importantă funcţie. Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră şi să am ocazia să vorbesc despre importanta activitate pe care o desfăşurăm împreună. Doresc să adresez mulţumiri în special prim-adjunctului Florian Coldea, cu care am avut ocazia să discut la Washington, la începutul mandatului meu de
director al FBI, precum şi adjunctului Ion Grosu şi adjunctului Dumitru Cocoru, amândoi colegi apreciaţi de instituţiile noastre.

Aceasta este prima mea vizită la Bucureşti de la preluarea funcţiei de director FBI, în toamna anului 2013.

Predecesorul meu, Bob Mueller, a făcut ultima vizită la Bucureşti în 2011. El a subliniat că ţările noastre au o relaţie de colaborare esenţială în lupta împotriva terorismului şi infracţionalităţii. Fără îndoială, acel lucru era adevărat atunci şi a devenit chiar mai adevărat acum, pentru că parteneriatul nostru s-a dezvoltat în ultimii trei ani.

Daţi-mi voie să spun câteva cuvinte despre forţa acestui parteneriat. Criminalitatea informatică este una dintre priorităţile cheie ale FBI şi ştiu că este şi una dintre priorităţile cheie ale dumneavoastră.

Infractorii care îşi desfăşoară activitatea pe internet pot cauza pagube în întreaga lume pentru că ne-am conectat în totalitate vieţile la internet. Acolo se joacă copiii noştri, acolo ne desfăşurăm operaţiunile bancare, acolo sunt informaţiile referitoare la serviciile medicale, acolo este infrastructura vitală a naţiunilor noastre. Şi acolo acţionează aceşti infractori, să aducă prejudicii,
pentru că o pot face. Este foarte important să colaborăm, să comprimăm lumea, aşa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetăţenii.

Alături de colegii din România facem eforturi să identificăm şi să aducem în faţa justiţiei infractori cibernetici cunoscuţi, vinovaţi de înşelarea a mii de persoane din toată lumea. Colaborăm nu doar în privinţa infracţionalităţii cibernetice, esenţială pentru misiunea FBI, ci şi în anchete contrainformative şi împărtăşim constant informaţii pentru a lupta împotriva ameninţărilor

În 2013, eforturile noastre comune au dus la arestarea şi extrădarea a doi români din SUA în România, sub acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani. Sperăm să colaborăm mai mult în acest domeniu.

În ce priveşte pregătirea, nu doar lucrăm împreună, ne şi învăţăm reciproc cum să ne perfecţionăm. Din 2013 până în prezent, FBI a oferit omologilor români pregătire în negocierea în situaţii de criză, aplicarea legii în contexte multiculturale, dispozitive explozive improvizate şi interzicerea traficului ilicit de materiale nucleare şi radiologice. În această lună, FBI pregăteşte doi ofiţeri români în contracararea de activităţi teroriste.

Ofiţerii din instituţiile de aplicare a legii şi din serviciile de informaţii din România au efectuat stagii de practică la centrul nostru de pregătire în domeniul criminalităţii informatice din Pittsburgh, Pennsylvania. În SUA, ofiţerii din instituţiile de aplicare a legii din întreaga lume, inclusiv din această ţară extraordinară, se pregătesc împreună la Academia Naţională a FBI de la Quantico, statul Virginia.

Din 1995 până în prezent, 32 de ofiţeri români au absolvit Academia Naţională. Mai mult, mulţi ofiţeri români s-au pregătit la Academia Internaţională de Aplicare a Legii (ILEA) din Budapesta.

Anul trecut, 41 de ofiţeri români au participat la cursuri despre activităţile de aplicare a legii, negociere în situaţii de criză şi supravieţuire tactică şi în mediul urban, în cadrul ILEA.

Trebuie să continuăm să colaborăm şi să ne pregătim împreună pentru că parteneriatele noastre sunt vitale pentru succesul nostru în lupta împotriva corupţiei şi terorismului.

Cu ani în urmă, noi, reprezentanţii agenţiilor de aplicare a legii, ne concentram eforturile asupra combaterii infracţionalităţii între propriile graniţe, a ameninţărilor din propria noastră ţară.  Nu ne mai putem permite să facem acest lucru.

La începutul secolului al XX-lea, le spuneam colegilor mei astăzi, s-a născut FBI-ul modern, ca urmare a schimbării modului în care acţionau infractorii. Apariţia asfaltului şi a automobilului le-a permis infractorilor din SUA să se deplaseze cu o viteză neaşteptat de mare pe distanţe pe care nimeni nu şi le închipuise. Aşadar, a trebuit să colaborăm mai bine unii cu alţii pe teritoriul
ţării noastre pentru a-i putea prinde pe acei infractori. Infractori precum John  Dillinger puteau să spargă bănci din mai multe state americane în aceeaşi zi. FBI-ul modern s-a născut ca răspuns la acea ameninţare.

Schimbarea pe care a adus-o internetul în lumea noastră este infinit mai mare decât cea adusă de John Dillinger. Infracţionalitatea cibernetică ne face pe toţi vecini, pentru că ameninţarea se propagă cu viteza luminii. Pentru a răspunde acesteia trebuie să comprimăm lumea şi să devenim cu adevărat o comunitate globală de aplicare a legii.

Sunt privilegiat să mă aflu aici pentru a sărbători unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul în întreaga lume. Este o prietenie pe care vom continua să o îmbunătăţim. Ne angajăm să păstrăm această prietenie şi să-i asigurăm pe partenerii noştri din România şi din întreaga lume că vom colabora pentru a ne apăra cetăţenii.

 Domnule director Hellvig, vă felicit încă o dată, vă doresc un mandat minunat şi plin şi vă mulţumesc pentru parteneriatul pe care instituţia dumneavoastră îl are cu SUA.
Vă mulţumesc pentru atenţie.

Cookies