Șeful CCR, lămuriri despre votul din Parlament în cazul Elenei Udrea: Constituția prevalează mereu

de:
24 feb. 2015
0 Afișari
Șeful CCR, lămuriri despre votul din Parlament în cazul Elenei Udrea: Constituția prevalează mereu

”Nu am de făcut nicio declarație în legătură cu asta. Nu urmăresc subiectul, nu mă interesează. Citiți articolul 155 din regulamentul Camerei Deputaților. Citiți Constituția. Găsiți răspunsuri acolo la toate întrebările”, a declarat Zegrean, inițial.

Intrebat de jurnalisti, presedintele CCR Augustin Zegrean a declarat ca in cazul in care un articol dintr-o lege sau dintr-un regulament intra in contradictie cu Constitutia, Legea Fundamentala este cea care prevaleaza.

„Constitutia prevaleaza intotdeauna. A fost o tentativa de modificare in 2013 dar a fost declarat neconstitutional si de atunic nu s-a mai revenit”, a spus Zegrean.

Astfel desi in statutul parlamentarilor este prevazut faptul ca o cerere de arestare preventiva nu poate fi incuviintata decat prin acordul a jumatate plus unu din membrii Camerei Deputatilor, se va aplica prevederea constitutionala potrivit careia Camera Deputatilor poate adopta orice hotarare prin votul majoritatii celor prezenti – deci inclusiv hotararea de incuviintare a arestarii preventive a unui parlamentar.

De aici rezulta ca votul in cazul Elenei Udrea de luni a fost unul valid, conform stiripesurse.ro.

„Avocatii pot sa faca orice”,  a mai spus insa Zegrean. Intrebat totusi cine poate contesta articolul din statulul parlamentarilor, Zegrean a raspuns: „Cine are un proces in care s-ar aplica acea lege sau Avocatul Poporului”

Potrivit stiripesurse.ro, șeful Curții Constituționale va face declarații de presă marți la ora 17:00. Augustin Zegrean va vorbi despre controversa privind validitatea votului dat în Parlament în cazul Elenei Udrea.

Avocatul Elenei Udrea sustine ca majoritatea simpla cu care s-au incuviintat cererile DNA nu era suficienta, necesar find votul a jumatate din membrii Camerei Deputatilor, si nu jumatate din cei prezenti.

Surse sustin insa ca avocatul Elenei Udrea nu poate contesta decizia Parlamentului.

Reamintim că procurorii DNA au trimis la Curtea Supremă o nouă cerere de arestare a Elenei Udrea. Înalta Curte de Casație și Justiție va discuta dosarul Elenei Udrea acuzată în cazul Gala Bute miercuri, la ora 8:00. 

Elena Udrea a declarat la ieșirea din sediul DNA: „Mi s-au adus la cunoștință noi învinuiri”. Udrea a declarat că se aşteaptă să fie formulată o nouă cerere de arestare pe numele său.

„Toți cei care au fost anchetați în dosarul Gala Bute sunt în libertate. Numai Rudel Obreja nu a fost de acord să declare ce i s-a  cerut. Nu am niciun motiv să fac denunț împotriva nimănui.

După ce stai 3 luni în arest, probabil spui ce ți se cere”, a mai spus Elena Udrea la ieșirea din sediul DNA după mai bine de 4 ore de audieri.

Elena Udrea a mai declarat că va continua cu denunțurile în ceea ce-l privește pe generalul Florian Coldea.

Avocatul Elenei Udrea a declarat că avizul pe care l-a obținut ieri de la Camera Deputaților este dată cu un vot care nu este legal. În astfel de situații votul se dă cu majoritatea voturilor membrilor Camerei. Trebuiau să voteze 199 membri pentru această cerere, această hotărâre este invalidă. Avem proceduri parlamentare de care vom uza și vom acționa și juridic.

Dna Udrea nu a făcut niciun denunț. Ea a dat declarații și s-a apărat în mod detaliat respingând acuzațiile. Totul se bazează pe denunțuri. Deodată nu mai ești pericol public după ce vorbești cu procurorii. DNA-ul cere pentru tine înlocuirea arestului preventiv în arest la domiciuliu”, a spus Marius Striblea.

Cookies