ARHIVA B365

Șeful Armatei Române, Nicolae Ciucă: Analizăm ipoteza extinderii conflictului în R. Moldova

Nicolae Ciucă a afirmat că atât scutul de la Deveselu, cât şi cele două centre operaţionale de comandă ale NATO, care se vor înfiinţa în România, au doar un rol defensiv şi că nu există vreun motiv de îngrijorare pentru Rusia, potrivit Realitatea Tv.

Întrebat dacă există riscul ca escaladarea conflictului, din Ucraina, să se propage spre Republica Moldova, pentru că se încearcă o recreare a spaţiului URSS, iar Republica Moldova a făcut mult timp parte din URSS, șeful Statului Major General al Armatei a răspuns:

„Vă rog să-mi daţi voie să nu fac o astfel de analiză, o astfel de anticipare pentru a nu da loc de interpretare. Chiar dacă nu există un scenariu există ipoteze. Şi-atunci fiecare dintre ele sunt analizate. Nu putem să afirmăm că nu există preocupare pentru care se analizează. Sigur că există o astfel de analiză”, a declarat general-locotenentul Nicolae Ciucă.

În contextul în care Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova, un apropiat al Kremlinului, a declarat, pentru postul public de televiziune, că în România, se poate crea şi „potenţial ofensiv”, motiv pentru care ar urma să atace şi să distrugă inclusiv flota militară românească, general-locotenentul Nicolae Ciucă spune că nu ar trebui să fim îngrijoraţi, mai ales că, atât baza de la Deveselu cât şi Centrele Operaţionale de Comandă NATO au doar roluri defensive.

„Este vorba despre punerea la dispoziţie a unui pachet de forţe care să fie în măsură să aibă o reacţie imediată într-o perioadă foarte scurtă de timp. Practic acea structură de 5.000 de militari, despre care vorbiţi, reprezintă elementul militar de reacţie pentru o situaţie dată. Când va fi funcţională baza de la Deveselu? Şi asta e o îngrijorare a Rusiei! Baza de la Deveselu va fi funcţioanlă la finele acestui an. Este o îngrijorare reală a Rusiei că de acolo nu va fi doar un scut antirachetă ci un centru de tragere a rachetelor de croazieră? Domnule Giuglea, reiterăm! Baza de la Deveselu are destinaţie pur defensivă”, a declarat șeful Statului Major General al Armatei.

                  

Răspunsurile obţinute de jurnaliştii Realitatea TV, de la șeful Statului Major General al Armatei, general-locotenentul Nicolae Ciucă, vin în contextul în care Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin s-au întâlnit, pentru găsirea unor soluţii legate de menţinerea păcii în zona flancului estic al blocului NATO.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button