Efectul „Vatmanul de pe Progresului”: APADOR-CH cere poliției să nu mai publice rezultatele testelor rapide antidrog, foarte des fals pozitive. „E dezinformare!”

26 sept. 2024
300 afișări
Efectul
Efectul "Vatmanul de pe Progresului": APADOR-CH cere poliției să nu mai publice rezultatele testelor rapide antidrog, foarte des fals pozitive. "E dezinformare!" Sursa foto: Infotrafic București și Ilfov/ Facebook & Ziare.com

Poliția Română nu ar trebui să mai dezinformeze oamenii făcând publice rezultatele testelor rapide antidrog pentru că publicul ajunge să fie indus în eroare, în cazul în care analizele de sânge dovedesc că nu s-au consumat substanțe interzise. Semnalul de alarmă este tras de Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), comunitatea Declic și criminalistul Vlad Zaha.

Aceștia cer autorităților ca polițiștii să nu mai facă publice rezultatele rapide de la DrugTest și să anunțe public doar rezultatele analizelor de sânge/urină.

APADOR-CH cere poliției să nu mai publice rezultatele testelor rapide antidrog

Testele rapide antidrog sunt infirmate, în suficient de multe cazuri, de rezultatele ulterioare ale analizelor de sânge privind prezenţa în organism a substanţelor psihoactive. Datele arată o rată generală de infirmare de 38%, însumând peste 1.000 de persoane, respectiv rată specifică de infirmare de peste 80% în cazul amfetaminelor, în 2023, potrivit comunicatului Consiliului Superior de Medicină Legală, explică APADOR-CH în solicitare.

Au existat o mulțime de cazuri în care poliția a făcut publice rezultatele testelor rapide antidrog care arătau că șoferii ar fi consumat substanțe interzise, însă analizele de sânge au demonstrat că situațiile se infirmă. Astfel că, șoferii au fost nevinovați, dar imaginea le-a fost grav afectată.

Răul însă este produs în momentul când este prezentat rezultatul fals pozitiv al testului rapid şi opinia publică percepe acea persoană drept consumator de droguri. Acest rău nu mai poate fi remediat integral, prin prezentarea rezultatelor negative la analiza de sânge, atâta vreme cât, anterior, opinia publică şi-a format o părere, greşită, despre acea persoană. Astfel, este grav vătămat dreptul persoanei la demnitate (…).

Cazul „Vatmanul de pe Progresului”

ONG-urile aduc în discuție cazul vatmanului STB, implicat în accidentul mortal de pe Progresului. Inițial, oamenii legii au anunțat că vatmanul a ieșit pozitiv la testul rapid antidrog. Mai apoi, rezultatele analizelor au dovedit că bărbatul nu consumase substanțe interzise, ci doar a luat cu o seară înainte un paracetamol.

Constatăm că principala funcție a comunicării rezultatelor acestor teste a devenit dezinformarea publică, tocmai opusul informării publice.

APADOR-CH, Declic și criminologul Vlad Zaha sunt de părere că opinia publică ar trebui să afle doar rezultatele analizelor de sânge sau urină, astfel încât să nu mai existe rezultate eronate/false.

Doar aceste rezultate sunt, cu adevărat, relevante şi prezintă gradul necesar de exactitate/corectitudine. Contestăm utilitatea comunicării rezultatelor preliminare și datorită faptului că rezultatele din partea IML sunt eliberate, acum, în maxim 72 de ore.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies