„Efectul Mozart”- cum reacţionează bucureştenii după ce ascultă muzică clasică, timp de 5 minute

de:
11 apr. 2014
1 Afișari

Psihologul Aida Ivan le-a spus celor 40 de bucureşteni prezenţi la conferinţa de joi, de la Muzeul Municipiului Bucureşti, că orice muzică este eficientă, însă muzica clasică activează cel mai mult creierul.

„Tomografia arată că muzică lui Mozart activează 90-100% din scoarţa creierului, spre deosebire de genurile preferate de fiecare, oricare ar fi ele. În general, muzica simfonică şi de cameră activează creierul în proporţie de 90% spre deosebire de tango, care activează 50 % din suprafaţa creierului.”, a adăugat Aida Ivan.

După cum a povestit psihologul, muzica a fost folosită din cele mai vechi timpuri în medicina antică, pe post de analgezic. Astăzi, este des folosită în tratarea pacienţilor diagnosticaţi cu depresie, deoarece pastilele nu tratează cauza, ci doar efectul, conform conferenţiarei.

„Nu există niciun obstacol, nici măcar de gust, pentru a beneficia de efectele muzicii”, spune Aida Ivan, adaugând însă că sunt anumite diferenţe notabile între genurile muzicale şi efectul pe care îl au asupra noastră.

Mai precis, despre cel care apreciază manelele şi le ascultă des, spune că îşi exacerbează instinctele. „Adică activează acele organe din zona de sub buric, pentru că manelele au ritm, şi ritmul trezeşte instincte. Spre deosebire de ele, muzica clasică are melodie, iar melodia stimulează afectivitatea, sentimentele. Armonia sonorităţilor, orchestraţia, stimulează inteligenţa”, explică psihologul.

Terapia prin muzică este eficientă mai ales pe copii, întrucât, conform expertei, ei pot evada mult mai uşor în subconştient.

„Dacă pui muzică clasică într-o clasă de elevi, se vede efectul imediat, copiii se liniştesc. Efectul se vede însă mai repede la fete. Mozart, Bach, Vivaldi sau Chopin sunt alegeri foarte bune”, spune psihologul.

Oamenii au diferite reacţii la muzică: unii simt nevoia sa danseze, alţii să vorbească, alţii să deseneze- iar aceste reacţii au fost vizibile şi în ceea ce-i priveşte pe bucureştenii prezenţi la eveniment, care s-au exteriorizat astfel, în cadrul exerciţiului de cinci minute pe care l-a propus psihologul Aida Ivan.

„Fiecare dintre noi trebuie să luăm ce ne face bine din muzică. Muzica lui Mozart e completă, de aceea are efect puternic. Vocile şi versurile ne distrag atenţia. Nu trebuie să ai cultură muzicală, trebuie pur şi simplu să te bucuri de muzică”, a concluzionat Aida Ivan.

Cookies