ȘTIRI

Efectul Mozart- bucureştenii află joi cum ajută muzica la combaterea durerii şi la creşterea IQ-ului

„În ultimii ani s-a vorbit tot mai des despre acest concept. Mamele, în general sunt mai bine informate, pentru că acest efect se referă la presupusă dezvoltare mai bună a creierului intensificată de ascultarea muzicii lui Mozart de către copil, în intervalul de 1-3 ani. Cu alte cuvinte, această muzică aduce o îmbunătăţire a gândirii spaţial temporale”, se precizeaza in comunicatul de presa remis de Muzeul Municipiului Bucureşti, în care locuitorii Capitalei sunt invitaţi la un eveniment care prezintă felul în care muzica şi-a dovedit efectul pozitiv în multe aspecte: combaterea durerii, sau ridicarea coeficientului de inteligenţă.

Evenimentul va aduce în discuţie şi primul tratat de muzicoterapie, al prof.dr. Iamandescu. Acesta încearcă să introducă muzicoterapia că disciplină la Universitatea de Muzică, însă este un domeniu foarte pretenţios şi necesită cel puţin trei ani de formare. Acesta răspunde însă la câteva întrebări, care vor fi puse în discuţie şi în conferinţa de joi:

Este eficientă orice melodie care ne place sau gusturile se discută?

Orice muzică este eficientă, dar muzica clasică activează cel mai mult creierul. Tomografia arată că muzică lui Mozart activează 90-100% din scoarţă creierului, spre deosebire de genurile preferate de fiecare, oricare ar fi ele. În general, muzica simfonică şi de cameră activează creierul în proporţie de 90% spre deosebire de tango, care activează 50 % din suprafaţa creierului.Cel mai bun rezultat îl are muzica barocă, al cărei unde sonore au frecvente care se înscriu în zona de activare optimă a activităţii cerebrale. Dacă ascultăm muzică barocă, neuronii capătă un ritm de activitate ciclică, între 8 şi 12 cicli pe secundă, ceea ce se întâmplă numai în cazul geniilor.
Geniile au permanet această frecvenţă, noi doar cât ascultăm, dar este suficient, pentru că îmbunătăţeşte memoria.

Ar trebui, aşadar să ascultăm muzică în timp ce învăţăm?

Da, muzică în stil baroc în special, adică Bach, Telemann, Handel.

În afară de stimularea memoriei, ce alte efecte are muzică?

Un alt efect este cel analgezic şi de scădere a glicemiei, toate verificate ştiinţific în baza eperimentelor de către dr. Iamandescu. Muzica se mai utilizează foarte mult în ginecologie şi chirurgie.

Ce spun despre noi gusturile muzicale?

Nu există niciun obstacol, nici măcar de gust, pentru a beneficia de efectele muzicii. Însă sunt anumite diferenţe notabile între genurile muzicale şi efectul pe care îl au asupra noastră.

Cel care apreciază manelele şi le ascultă des, îşi exacerbează instinctele, adică activează acele organe din zona de sub buric, pentru că manelele au ritm, şi ritmul trezeşte instincte.
Spre deoasebire de ele, muzica clasică are melodie, iar melodia stimulează afectivitatea, sentimentele. Armonia sonorităţilor, orchestraţia, stimulează inteligenţa.

Bolero-ul de Ravel este după părerea prof. dr. Iamandescu, opera completă pentru că are ritm obsedant, este melodic şi are o orchestraţie care creşte progresiv.

Următoarele conferinţe de joi, ale lunii aprilie 2014

Joi 17 aprilie 2014, ora 19.00 – Maşina timpului în Bucureşti cu Radu Cristian

Joi 24 aprilie 2014, ora 19 – Retorica declaraţiei de dragoste cu Sebastian Grama

Joi 08 aprilie 2014 – Ambianţa prinţesei Nadeja Ştirbey cu Oana Marinache


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button