Efectiv sporit de muncitori la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului

de:
26 mart. 2014
0 Afișari
Efectiv sporit de muncitori la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului

La început de primăvară, lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului continuă într-un ritm alert. Edificiul se înalţă cu fiecare zi care trece. De la cota 0, suprastructura edificiului este vizibilă, echipele de muncitori lucrând la înălţarea pridvorului catedralei, a absidelor şi a pereţilor perimetrali, precum şi la elementele verticale din interior.

Despre stadiul lucrărilor la şantierul viitorului lăcaş de rugăciune reprezentativ pentru poporul român ortodox a vorbit inginerul Dan Dumitrescu, diriginte de şantier. „Vremea bună a permis constructorului sporirea efectivului de muncitori. Pe şantier lucrează în orice moment al programului de lucru un lot având între 230 şi 250 muncitori. După cum se vede, lucrăm în continuare la suprastructura edificiului, care se înalţă de la cota 0. Se lucrează la toate cele 11 loturi în care s-a împărţit zona parterului catedralei. Se sudează în continuare bare verticale, se montează armătură flexibilă, montăm cofraje, se toarnă ploturi de beton şi se montează zidăria la unele elemente verticale din interior. Avem trei situaţii de elemente: elemente verticale la care avem numai armătură flexibilă, elemente verticale cu combinare de armătură flexibilă şi armătură rigidă; şi elemente care sunt îmbrăcate şi în zidărie. Fiecare element şi situaţie în parte se tratează într-un anumit fel din punct de vedere tehnologic”, a spus ing. Dan Dumitrescu, pentru Ziarul Lumina.

Lucrările la Catedrala Mânturii Neamului au ajuns aproape la jumătate, astfel că finalizarea ei se va face abia la începutul anului 2016, după cum afirmă oficialii Patriarhiei. Cel puţin 32 de milioane de euro s-au alocat până acum, din fonduri publice şi private, pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. Peste o treime din sumă a fost alocată numai de Guvern – 13 milioane de euro, scrie Gândul. 31 de milioane de lei au fost alocate pentru Catedrală de primăriile din București. 

„Niciodată Patriarhia nu a cerut bani, am dat noi bani, pentru că am considerat că așa e normal, să sprijinim, și am sprijinit cu cât s-a putut. Preafericitul nu a cerut niciodată bani”, spunea Oprescu în luna decembrie.

Bucureştiul se află pe primul loc în clasamentul privind donaţiile făcute până în prezent pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Astfel, Arhiepiescopia Bucureştilor a contribuit cu aproape un sfert din fondurile strânse până acum la nivel naţional, bucureştenii donând în jur de 2,5 milioane de lei în acest sens. La aceştia se adaugă o sumă de zece ori mai mare, contribuţia administraţiilor locale din București la ridicarea edificiului, adică 25 milioane de lei, bani ce provin în cea mai mare parte din taxele şi impozitele plătite de bucureşteni, numai până la finele anului 2013.

Cookies