ARHIVA B365

Efectele legii dării în plată: Proprietarii vor crește chiriile

Chiar dacă legea dării în plată, care permite debitorilor să predea imobilul ipotecat la bancă în schimbul ştergerii complete a datoriilor, va deveni funcţională abia de săptămâna viitoare, băncile s-au grăbit să crească deja avansul practicat la creditele ipotecare, ca măsură de protecţie. Până acum BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Bancpost, Garanti Bank şi Intesa Sanpaolo Bank au crescut avansul la creditele ipotecare în lei. Majoritatea au mers până la 30-35%, de la nivelul anterior de 15%, anunță Capital.

Dacă se restricţionează accesul la creditare, oamenii trebuie să locuiască undeva şi nu au altă variantă decât să caute chirie. Teoretic, cererea ar trebui să crească. Simţind o creştere a cererii, proprietarii vor specula momentul. Am, însă, rezerve că s-ar putea produce majorări semnificative a chiriilor. Proprietarii trebuie să ţină cont de capacitatea financiară a celor care locuiesc cu chirie„, a declarat pentru Capital Ioan Bejan.

Astfel, proprietarii vor fi tentaţi să ridice chiria la prima negociere cu 10-20 de euro, deciziile lor urmând să se reflecte în contractele din toamnă, perioadă specifică reînnoirii şi renegocierii contractelor de închiriere. Dacă în ţările vest europene locuirea cu chirie nu este o problemă, în cazul României lipsa de reglementări face ca circa 90% din piaţă să fie „la negru”.

Nu este un stigmat locuirea cu chirie. Dacă ne raportăm la ţările vestice, vedem că între 35% şi 55% din populaţie locuieşte cu chirie. Asta nu înseamnă că aici nu există dorinţa de proprietate, însă oamenii se mută după locul de muncă. Există discuţii la nivelul Uniunii Europene legate de o reformă a politicii locuirii. Este vorba despre nişte recomandări pe care Comisia Europeană le va da statelor membre legate de această reformă„, a conchis secretarul general al Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button