BAZAR

Efectele crizei asupra mariajului: numărul căsătoriilor a scăzut cu 40% în Bucureşti

Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), numărul căsătoriilor raportate în Bucureşti, în primul trimestru al acestui an, a scăzut cu 40% faţă de trimestrul anterior, din 2010.

Astfel, din ianuarie până în martie 2011, serviciile de stare civilă ale Capitalei au înregistrat 1.444 de căsătorii, faţă de 2.379 căsătorii în lunile octombrie-decembrie 2010.

Cu alte cuvinte, doar unul din şase bucureşteni care şi-a pus pirostriile în iarna lui 2010, a mai făcut acelaşi lucru şi în primele trei luni din anul în curs.

În acelaşi interval de timp, numărul divorţurilor este relativ comparabil, respectiv în jur de 700 de persoane au renunţat la viaţa de cuplu.

Divorţul pe acre administrativă este deocamdată, gratuit, în Bucureşti

De la sfârşitul anului trecut, persoanele care doresc să divorţeze nu mai sunt nevoite să se adreseze instanţelor judecătoreşti, mariajul putând fi desfăcut şi la notar. Pentru desfacerea căsătoriei pe cale administrativă, cuplurile trebuie să depună la Serviciul de Stare Civilă un dosar conţinând certificatele de naştere ale soţilor, în copie şi original, certificatul de căsătorie în original, cărţile de identitate în original şi copie, declaraţie autentificată la notar şi taxă de timbru în valoare de 1 leu.

După 30 de zile de la depunerea documentelor necesare şi a declaraţiei prin care notifică intenţia de a divorţa, soţii vor mai completa o declaraţie prin care vor solicita obţinerea divorţului administrativ, în cazul în care nu se răzgândesc între timp. După completarea celei de-a doua declaraţii, în cel mult 15 zile primesc certificatul de divorţ.

Divorţul pe cale administrativă poate fi o opţiune doar pentru cuplurile care îşi doresc de comun acord desfacerea căsătoriei fără să aibă copii minori în întreţinere. În cazul mariajurilor cu copii sub 18 ani, căsătoria poate fi anulată doar de judecători.

Cifre îngrijorătoare: cu 750 mai multe decese decât naşteri

Potrivit INS, în primele trei luni ale acestui an au decedat 5.514 bucureşteni, în creştere cu 119 persoane faţă de ultimele trei luni din 2010. Totodată, bucureştenii au adus pe lume 4.764 de copii în primul trimestru al anului în curs, faţă de 5.085 în lunile octombrie-decembrie 2010. Din acest motiv, Capitala înregistrează un spor natural negativ pronunţat.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button