ȘTIRI

Parcurile IOR și Titan: mai mult beton, mai puțin spațiu verde – efectele concesionării activității

Parcurile Al.I.Cuza (IOR) și Titan au tot mai puțin spațiu verde și tot mai multe alei din piatră cubică și dale de beton. Mai mult, se construiesc toalete publice chiar pe spațiul verde și lângă locurile de joacă ale copiilor sau lângă blocuri.

Aparent există două parcuri în parcul IOR: o parte amenajată și o parte retrocedată. Terenul aflat chiar lângă gura de metrou a fost retrocedată și este lăsată în paragină, proprietarul fiind de negăsit. Dacă vii din această direcție pentru a ajunge la zona curată a parcului trebuie să treci pe lângă terenul abandonat care a devenit ghenă și casă pentru oamenii străzii. La sfârșitul lunii iulie primăria Sectorului 3 a început deratizarea acestei bucăți de parc după ce locuitorii s-au plâns de apariția șobolanilor, însă nu se știe cine a plătit pentru această acțiune.

ior retrocedat

Există însă și probleme în partea administrată de Primăria Sectorului 3. Numeroși cititori ne-au semnalat distrugerea constantă a spațiului verde și betonarea abuzivă a spațiilor dintre copaci, dar și crearea toaletelor lângă locurile de joacă.

Activitățile din cele mai mari parcuri din Sectorul 3 (Titan, Al.I.Cuza (IOR), Titanii și Gheorghe Petrașcu) au fost concesionate societății Cris Garden SRL, prin contractul semnat de primarul Robert Negoiță.

Pe lângă construirea şi exploatarea toaletelor publice în parcuri precum și întreţinerea, amenajarea şi reamenajarea de spaţii verzi, Cris Garden SRL se ocupă, conform contractului, și de construirea şi exploatarea zonelor de agrement. Detalii AICI.

Toaletele publice din parcul IOR, Titan și Gheorghe Petrașcu sunt amplasate „strategic” lângă locurile de joacă sau lângă terenurile de sport, care sunt cele mai aglomerate zone din parc. De construirea și exploatarea acestor toatele publice se ocupă firma Cris Garden SRL, potrivit contractului de concesionare a activităților din aceste parcuri.

Însă toaletele nemulțumesc pe mulți locuitori ai Sectorului 3. Pe de o parte se plâng părinții care cred că oricât de bine ar fi întreținute toaletele tot va fi un miros neplăcut lângă locurile de joacă, iar pe de altă parte se plâng locuitorii blocurilor din preajmă.

CITEȘTE ȘI: Parcul Gh.Petrașcu concesionat: kitsch auriu, alei betonate, toalete lângă locul de joacă 

Problema majoră a acestor toalete „europene” este însă lipsa unui sistem de scurgere. „Ziceau că vor face câte o groapă betonată, acoperită ermetic și o dată la câteva săptămâni se vor vidanja. Robert Negoiță, care mai vine pe aici și vorbesc cu el, a zis că bagă și femeie de serviciu aici, să fie curat, să fie frumos. Numai să nu bage cu taxă, dacă bagă cu taxă o să fie nenorocire. Cel puțin cei de aici care stau și joacă table și pierd vremea tot după copac și la gard o să se ducă”, spune dnul Aurel Tudor, locuitor al cartierului.

Construcțiile toaletelor au ajuns să fie depozit de gunoi și crengi uscate. Astfel, spațiul verde este distrus și din cauza scândurilor și materialelor depozitate prin preajmă.

gunoi

În parcul Titan au fost săpate șanțuri de mari dimensiuni și s-au îngropat țevi cu diametrul de aprox. 30 cm. Și aceste lucrări au afectat o porțiune foarte mare din spațiul verde. Pentru acoperirea unui șanț ce traversează aleea de lângă pod s-a apelat la o improvizație de moment: gaura a fost acoperită cu niște plăci care deranjează atât trecătorii, cât și cei care plimbă copiii în cărucior.

piedica sant

Șantierul însă nu se oprește aici. Pe aleile principale se sapă șanțuri și gropi pentru amplasarea stâlpilor de curent electric. Inconsecvența autorităților se poate observa chiar și în această privință: pe o parte a lacului sunt amplasați un anume fel de stâlpi, iar pe partea cealaltă se pun stâlpi diferiți, însă tot de culoare albă.

stâlpi

Lipsa de consecvență se observă chiar și în cazul noilor alei care sunt pavate fie cu piatră cubică, fie cu dale de beton. Mai mult, unele alei sunt făcute și din dale de beton și din piatră, după cum se poate vedea în fotografia de mai jos.

dale beton

În parc se mai găsesc dale de beton și pe spațiul verde, lângă noile alei. Tot cititorii noștri ne-au semnalat că acest „surplus” de dale de beton a Primăriei Sectorului 3 a mai fost folosit și pentru distrugerea spațiilor verzi dintre copaci pe mai multe străzi din sector.

Străzile pe care s-au făcut asemenea modificări sunt, până acum: str. Ștefan Nicolau, Ion Tuculescu și Gheorghe Petrașcu. Unii bucureștenii consideră că punerea dalelor între copaci este atât inutilă, cât și inestetică din punct de vedere al arhitecturii urbane. Mai mult, pentru că Primăria Sectorului 3 a preferat să pună beton în loc de iarbă, soarele va încinge atât asfaltul, cât și dalele, astfel căldura va deveni mai greu de suportat. Același lucru se întâmplă și pe str. Lunca Bradului, chiar la ieșirea din parcul Titan.

Precum și în cazul parcului Gh. Petrașcu din Sectorul 3, spațiile de gimnastică amenajate în parc sunt tot de culoare aurie. Una dintre persoanele care se plimba în parc a spus că totuși e mai bine „cu aparate de gimnastică aurii în parc decât cu pergole roz pe stradă”. B365.ro a scris AICI despre reamenajarea Bld. Unirii pe care au fost amplasate mai multe pergole în culori țipătoare.

gimnastică aurii

Primăria Sectorului 3 a renunțat la construirea chioşcurilor care să reprezinte staţiile de tren ale capitalelor ţărilor care formează Uniunea Europeană, în locul acestora s-au amplasat bănci pe suport de piatră cubică. Trenulețul de agrement care oprește în stațiile cu nume precum Paris, Viena etc. circulă doar 2 ore pe zi și într-un interval orar foarte nepotrivit, mai ales în timpul caniculei. Programul zilnic al trenulețului este de la ora 12:00 la 13:00 și de la 16:00 la 17:00.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button