Șefa de la Cultură din PMB, prinsă cu mâța-n sac de Audit: conflict de interese și încălcarea legii

de:
25 apr. 2013
340 afișări
Șefa de la Cultură din PMB, prinsă cu mâța-n sac de Audit: conflict de interese și încălcarea legii

Irina Bologa a încheiat patru contracte de consultanță cu Biblioteca Metropolitană, în 2008, 2009 și 2010, iar unul înregistrat fără dată și număr.

Două dintre acestea erau contracte de consultanță pentru protecția proprietății intelectuale, încheiate pentru perioada 2008 – 2009, prin care ea oferea consultanță, îndrumare și asistența operațională, iar celelalte două, încheiate pentru perioada 2010 – 2011, aveau ca obiect consultanța de specialitate în domeniul achizițiilor publice și a managementului proiectelor. Irina Bologa era remunerată pentru activitățile prestate.

Ea nu participa în mod regulat ședințele comisiei, dar semna ulterior procesul verbal întocmit.

Irina Bologa s-a aflat în conflict de interese legea stipulând că „Funcționarul public este în conflict de interese dacă se afla în una dintre următoarele situații: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial„.

Deoarece Irina Bologa a avut și are calitatea de funcționar public în cadrul Primăriei Capitalei, ea a încalcat legea, care spune că „Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activitati, remunerate sau neremunerate, în cadrul autorităților sau instituțiilor publice” ( Legea nr. 161/2003). Această acțiune este prevăzută ca abatere disciplinară în Statutul funcționarilor publici.

Irina Bologa nu a justificat echipei de verificare participarea în cadrul comisiei de achiziții. 

Întrebată de reporterii B365.ro în noiemebrie 2012 dacă face parte din comisia de achizție a bibliotecii, șefa Serviciul Cultură a negat, arătând o listă cu membrii comisiei în care nu era trecut numele ei. 

Direcția de Audit Intern Public a găsit numeroase nereguli legate de achiziția de carte de patrimoniu a Bibliotecii Metropolitane, ajungând la concluzia că membrii comisiei de achiziție din BMB nu au pregătirea de specialitate necesară acestei atribuţii. 

Florin Rotaru, directorul Blibliotecii, cumpăra cărți la prețuri exorbitante, de până la 200 de ori mai mari față de prețul de pe piață, cu aprobarea Comisiei.

Precizăm că Primăria Capitalei alocă Bibliotecii Metropolitane un fond de achiziție de carte anual de aproape 100 de ori mai mare decât fondul aferent Bibliotecii Academiei și de patru ori mai mare decât cel al Bibliotecii Universitare. 

La nivelul institutiei nu există o strategie de achiziție/dezvoltare a colecțiilor de carte veche/rara pe anumite domenii. Nu există o bază de date cu posibili ofertanți/anticari de cărți rare/vechi. Echipa a constatat, pe baza situațiilor furnizate, că majoritatea achizițiilor au fost efectuate de la aceiași ofertanți.

O mare parte din valoarea achizițiilor s-a efectuat de la o singură persoană, astfel:

Această persoană este un bătrânel de de 86 de ani, Pavelescu Constantin. Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, de la acest bătrânel. Bătrânelul a primit pentru cărţi sume de până la 11 ori mai mari decât preţurile cu care se achiziţionează de pe piaţa internaţională, de specialitate.

Când a fost întrebată, în noiembrie 2012, cum se justifică aceste diferențe între prețuri și de ce se achiziționează cărți de sume atât de mari de la un singur om, Irina Bologa răspundea:

Nu deţinem personal de specialitate pe domeniul vizat şi nu avem competenţe legale în acest sens pentru a răspunde întrebărilor dumneavoastră în privinţa diferenţelor de preţ între valorile de achiziţie de la BMB şi cotaţiile internaţionale ale cărţilor de patrimoniu identificate de dumneavoastră ca fiind similare„.

Produsele achiziționate (carte veche/rară, etc) în perioada verificată nu au fost clasate ca bunuri de patrimoniu așa cum este definit prin legea privind protejarea patrimoniului cultural național mobil.

BMB nu a efectuat un sondaj de piață pentru a se estima prețul unui titlu de carte/publicație și pentru a se utiliza eficient banii alocați de la bugetul primăriei.

Au fost cumpărate produse (cărți, publicații, etc) prin achiziție directă, cu o valoare mai mare de 15.000 euro, deși ar fi trebuit să organizeze licitații. Chiar dacă Florin Rotaru a declarat pentru B365.ro că atunci când face achiziții directe de carte de o sumă mai mare de 15.000 euro, cărțile sunt unicate, potrivit Auditului, institutia verificata nu a făcut dovada unicității acestora. 

BMB achiziționează și cărți rare/vechi care nu au legătură cu moștenirea culturală a orașului București, a spatiului limitrof acestuia.

Biblioteca Metropolitană Bucureşti cumpără sute de cărţi la preţuri supraevaluate, de organizaţia neguvernamentală Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din România (ABIDOR) al cărui preşedinte este, încă de la înfiinţarea ei directorul Florin Rotaru.Pentru una dintre cărţile cumpărate de la această organizaţie de BMB s-a plătit o sumă de 200 ori mai mare decât preţul cu care aceeaşi carte poate fi cumpărată de pe piaţa internaţională. 

Irina Bologa a mai fost implicată, în 2011, în scandal funcţionarilor municipalității care au plecat în turnee de lux, pe bani publici, cu Opera Comică pentru Copii. 

Deși oficialii Primăriei Capitalei au spus că ,,nu au existat aprobări pentru deplasarea în interes de serviciu în cadrul proiectelor Operei Comice pentru Copii a funcţionarilor angajaţi ai Primăriei” și au sugerat că funcţionarii ar fi fost în concediu în timpul turneelor, în cazul Irinei Bologa, şefa Serviciului Cultură al Primăriei Capitalei, care a însoţit Opera Comică pentru Copii numai în India de două ori, Foile colective de prezenţă de la Primăria Capitalei arată că, pe toată durata deplasărilor, a fost la serviciu, fiind pontată cu câte opt ore pe zi.

Irina Bologa a plecat cu Opera Comică pentru Copii în turnee în Croația Italia (26 iunie-5 iulie 2009) și India (6-3 noiembrie şi 25 noiembrie-3 decembrie 2009).

Directoarea Operei Comice de la acea vreme care permitea funcționarilor publice să meargă pe gratis în turnee este Smaranda Oţeanu-Bunea (69 de ani). Mai multe detalii găsiți pe adevărul.ro.

Cookies