Eduard Hellvig a primit avizul Comisiei de Control: Voi ține SRI în afara influențelor politice

de:
24 feb. 2015
2 Afișari
Eduard Hellvig a primit avizul Comisiei de Control: Voi ține SRI în afara influențelor politice

Eduard Hellvig a primit avizul Comisiei parlamentare comune pentru controlul SRI cu 7 voturi „pentru” și unul „împotrivă”, deputatul Sebastian Ghiță lipsind de la audierea lui Eduard Hellvig.

Eduard Hellvig a afirmat că va ține SRI în afara influențelor politice și își va da demisia din PNL imediat ce va fi confirmat în funcția de director al SRI.

Eduard Hellvig, propus pentru funcția de director al Serviciului Român de Informații (SRI), a declarat marți că, înainte de campania electorală pentru prezidențiale, a avut întâlniri cu fostul director al SRI George Maior, la biroul acestuia, deoarece are cu Maior o relație personală.

Principalele declarații ale lui Eduard Hellvig:

E important să facem prevenire, SRI își va respecta angajamentele de colaborare cu DNA. Vreau să felicit consdiucerea DNA și să asigur că în cazul în care voi fi confirmat pe acest post, colaborarea va continua.

Trăim cea mai mare criză post Război Rece. Ceea ce se întâmplă în Ucraina ne pune în situația în care trebuie să fim atenți. Este important ca în perioada următoare să găsim toate metodele prin care să apărăm cetățenii.

Astăzi internetul a devenit o armă. Cred că trebuie să facem cât mai multe astfel încât să avem siguranța că sistemele IT sunt asigurate.

O îmbunătățire cu factorii decizionali. Cred că trebuie să îmbunătățim colaborarea dintre SRI și celelallte instituții.

Marea obsesie a civililor este de a putea vedea ce se întâmplă în instituția respectivă, este în interesul SRI să aibă o colaborare cât mai bună cu Comisia de Control a Parlamentului.

Eduard Hellvig a precizat că este un moment important în cariera sa, de a ieși din spațiul public, ca om politic. Hellvig a declarat că își va da demisia din PNL imediat după confirmarea sa în funcție.

„În perioada în care voi fi director SRI nimeni nu-și va permite să exercite presiuni din punct de vedere politic”, a spus Hellvig.

Eduard Hellvig nu a vrut să comenteze declarațiile Elenei Udrea.  Mai mult, Hellvig a declarat că are o relație personală cu George Maior, întâlnindu-se cu acesta la biroul lui Maior de la SRI.

„Întâlniri, dacă au existat, au existat între mine și fostul director George Maior, strict legate de valori în care credem, de cărți și alte lucruri care nu aveau legătură directă cu instituția, cu SRI. Era o relație, evident, personală, ne știm de foarte mult ani, am fost parlamentari amândoi, nu e vorba de o relație instituțională, ci o relație personală”, a spus Hellvig.

Lucrările comisiei de audiere s-a desfășurat cu ușile închise.

Dupa audierea lui Eduard Hellvig, birourile reunite ale celor doua Camere urmeaza sa stabileasca miercuri cand va avea loc votul in plen, potrivit hotnews.ro.

„Birourile permanente reunite, consultandu-se cu reprezentantii comisiei pentru controlul SRI de la nivelul Parlamentului, au stabilit ca marti, la ora 10,00, va avea loc audierea domnului Eduard Hellvig pentru functia de director al SRI. Miercuri, la ora 13,00, Birourile permanente reunite vor lua in discutie, dupa ce vor primi raportul comisiei SRI, convocarea celor doua Camere pentru vot”, a anuntat luni vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu, la finalul Birourilor reunite.

Avizul Comisiei va fi unul consultativ, ultimul cuvant il va avea Parlamentul.

Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig a fost propus, joia trecuta, de presedintele Klaus Iohannis pentru postul de director al Serviciului Roman de Informatii.

Cookies