ARHIVA B365

Editurile au sesizat DNA în legatura cu licitația pentru manuale digitale

UPDATE. MEN: CNSC a respins ca nefondate cererile editurilor de supendare a licitaţiei pentru manuale Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins ca nefondate cererile de suspendare a procedurii de licitaţie pentru manunalele de clasa I şi a II-a, depuse de două edituri, acestea putând formula plângere în cinci zile, se arată într-un document transmis de Ministerul Educaţiei.

Ana Munteanu, reprezentanta editurii Aramis, a declarat ca sesizarea DNA „pentru vicierea rezultatelor licitatiei si pentru suspiciunea ca dincolo de aceasta licitatie exista interese mult mai mari”. In total, exista 17 sesizari depuse de catre editurile care nu au castigat licitatia, pana la solutionarea contestatiilor, care au fost depuse la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, la Autoritatea pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice sau la DNA, au anuntat editorii, conform hotnews.ro.

Cosmin Malureanu, directorul editurii Ascendia Design, a anuntat ca „sunt 17 contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), la Consiliul Concurentei, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), la Directia Nationala Anticoruptie (DNA)”. „Toata piata de carte care s-a considerat nedreptatita a contestat licitatia pentru manuale”, a afirmat Malureanu joi, 21 august, in cadrul unei conferinte de presa organizate de catre Federatia Editorilor din Romania (FER).

„Au fost probleme la deschiderea ofertelor, unde Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE – organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in cadrul licitatiei – n.red.) si-a asumat in scris fraudarea procedurii, pentru ca in procesul verbal de deschidere a ofertelor se stipuleaza: ‘Avand in vedere faptul ca la mai multi ofertanti prezentarea ofertei nu a respectat intru totul prevederile din fisa de date, aceste inexactitati neconducand la deconspirarea vreunui element in aceasta etapa neafectand cursul deschiderii ofertelor, pentru a crea cadrul liberei concurente comisia a decis inregistrarea tuturor ofertelor'”, a sustinut Cosmin Malureanu.

Acesta a declarat ca in cadrul licitatiei „au fost folosite instrumente de evaluare in mod ilegal”, facand referire la un criteriu existent in cadrul unui ordin de ministru si aplicat in cadrul licitatiei, desi „nu se gasea si in caietul de sarcini”. „Comisia a acceptat oferte cu preturi suspecte de dumping, au fost descalificate oferte pe criterii tehnice triviale (…), ne-am lovit de refuzul furnizarii propriei fise de evaluare in timp util pentru a putea contesta rezultatul (…), au refuzat sa ne furnizeze competentele evaluatorilor. Licitatia a fost profund viciata, deliberat sau in urma unor abateri grave”, a continuat directorul editurii Ascendia Design, care a participat la licitatie si nu se afla printre castigatori, pana la solutionarea contestatiilor. Malureanu a precizat ca problemele au fost sesizate in cele 17 contestatii depuse.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button