Ediție aniversară Romanian Design Week. Expoziția „Noul Bauhaus European” aduce inovația și sustenabilitatea la București

21 apr. 2022
92 Afișari
Ediție aniversară Romanian Design Week. Expoziția „Noul Bauhaus European” aduce inovația și sustenabilitatea la București
Ediție aniversară Romanian Design Week. Expoziția „Noul Bauhaus European” aduce inovația și sustenabilitatea la București

A X-a ediție a Romanian Design Week găzduiește expoziția specială „Building the Future. Together”. Este un laborator de testare a unor scenarii despre un viitor mai echitabil, o expoziție-experiment ce își propune să investigheze impactul proceselor de co-creare, dar și importanța implicării civice și a spațiilor de dialog, amintind totodată de impactul multidisciplinarității și al mișcării Bauhaus asupra societății moderne.

„Building the Future. Together” în cadrul Romanian Design Week

Expoziția-manifest face parte dintr-un program dezvoltat de The Institute, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, sub semnul Noului Bauhaus European.

De asemenea, expoziția este dezvoltată în parteneriat cu Nod Makerspace, în jurul exemplelor de bune practici din România, dar și a unor proiecte și organizații ale căror valori definesc ce poate să însemne Noul Bauhaus European la nivel local în anul 2022.

În perioada 13-22 mai 2022, „Building the Future. Together” prezintă 6 instalații originale interactive și imersive. Acestea sunt dezvoltate în parteneriat cu Local Design Circle, Nod Makerspace, România Tradițiilor Creative, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, grupul de inițiativă Berzei 21, BAZA. Deschidem Orașul și echipa curatorială a Romanian Design Week. Instalațiile vor putea fi vizitate la Galeria Nicodim din cadrul Combinatului Fondului Plastic.

Instalațiile vor reprezenta și un pretext pentru demararea unor procese de consultare publică pe teme precum:

  • comunitățile creative și hub-urile culturale,
  • co-crearea unui oraș mai prietenos,
  • importanța abordărilor multidisciplinare,
  • ecosistemele urbane,
  • tradițiile creative,
  • revitalizarea spațiilor prin cultură.

„Noul Bauhaus European”

De asemenea, programul Noul Bauhaus European din timpul RDW 2022 va fi completat și de alte proiecte ce vor contura o hartă atât a spațiilor, cât și a evenimentelor care împărtășesc valorile la nivelul Bucureștiului.

Printre acestea se numără: Andra Panait Atelier, Asociația InCotroceni, Formare Culturală, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Meșteshukar ButiQ, OAR București, Galateca, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, Printoteca, Clubul Ilustratorilor, CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Nod Makerspace.

„Prin programul pe care îl dezvoltăm anul acesta alături de Reprezentanța Comisiei Europene în România în vederea promovării programului strategic New European Bauhaus pe plan local, ne dorim să subliniem împreună importanța comunităților creative și a organizațiilor care contribuie deja prin programele și proiectele pe care le propun la creșterea calității vieții și la fundamentarea unui discurs mai optimist”, explică Andrei Borțun, CEO The Institute.

Comisia Europeană a dezvoltat inițiativa strategică Noul Bauhaus European – un proiect care îmbină viziunea Pactului Verde european cu o schimbare concretă în comunitate. Este un proiect transdisciplinar, care își dorește să stimuleze colaborarea și să genereze noi scenarii și noi moduri de a trăi, dar și de a lucra împreună.

AICI poate fi urmărit programul complet al Romanian Design Week 2022. Biletele pot fi cumpărate online de pe Eventbook, AICI, sau pot fi cumpărate offline, din rețeaua Eventbook de AICI.

Cookies