Ședința extraordinară pentru criza FRANCULUI ELVEȚIAN, AMÂNATĂ

de:
20 ian. 2015
0 Afișari
Ședința extraordinară pentru criza FRANCULUI ELVEȚIAN, AMÂNATĂ

UPDATE: Valeriu Zgonea a anunțat marți că ședința extraordinară se amână până la prezentarea raportului comisiilor pentru legea insolvenţei persoanelor fizice. Comisia va dezbate joi și vineri legea insolvenței persoanelor fizice, relatează Digi24.

Ludovic Orban a declarat că acest proiect se află în dezbaterea comisiei juridice și va îmbrăca o formă îmbunătățită în urma dezbaterilor.

Reprezentanții comisiei de buget-finanțe au menționat că ședința de urgență a Parlamentului ar putea fi convocată pentru o zi sau două și că este necesară pentru a analiza evoluția cursului și soluțiile pentru cei 75 de mii de români afectați direct de fluctuația monedei elvețiene.

„Potrivit regulamentului, voi convoca colegi din comisie și apoi vom cere Biroului Permanent să convoace ședința de urgență. În afară de soluțiile inițiate de ministrul de Finanțe după discuția de la BNR nu cred că avem în acest moment”, a precizat Viorel Ștefan, președintele comisi de buget-finanțe.

Evoluția francului elvețian a dat peste cap bugetele a milioane de europeni. Finanțiștii de pe bătrânul continent se tem de o nouă criză, de data aceasta provocată de Banca Națională din Țara Cantoanelor. De altfel, elvețienii sunt printre cei mai afectați, după ce Bursa de la Zurich a înregistrat pierderi istorice de peste 100 de miliarde de euro de la modificarea cursului.

Potrivit Ministerului de Finanţe, în luna octombrie 2014 datoria publică guvernamentală exprimată în franci elveţieni se cifra la echivalentul a 72 de milioane de lei, după ce a atins un maxim de 600 de milioane de lei în 2003, cu câţiva ani înainte ca acest tip de credite să explodeze în rândul persoanelor fizice. Situaţia este mult mai critică în ceea ce priveşte datoria în yeni japonezi. Norocul statului este că deocamdată moneda asiatică slăbeşte. Statul are de restituit echivalentul în yeni a 2 miliarde de lei, după un maxim de 2,5 miliarde lei atins în 2011, scrie romanialibera.ro.

Cookies