ARHIVA B365

Economia României a scăzut în trimestrul al II-lea. PIB-ul României, mai mic cu 12,3%

Față de același trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată sezonier. În primele șase luni din 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută și cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.

În trimestrul 1 din acest an față de trimestrul 4 din 2019, creșterea PIB a fost de 0,3% pe serie ajustată sezonier, astfel că economia a evitat o recesiune tehnică, anume două trimestre consecutive de contracție.

Economia a fost afectată de scăderea cererii externe mai ales începând cu luna martie, când și cererea și activitatea internă a fost perturbată de măsurile de restricție a libertății de mișcare impuse de autorități, unele afaceri fiind oprite temporar prin ordonanțe militare.

Guvernul așteaptă o contracție economică de 3,8% în acest an, printre cele mai optimiste estimări din piață. Datele cu frecvență lunară arată o revenire a activității economice în ultimele luni. INS precizează că datele semnal sunt afectate de dificultățile de colectare ca urmare a pandemiei și că informațiile au fost completate din surse alternative, astfel că sunt așteptate revizuiri. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2020, fiind revizuită față de varianta publicată în 7 iulie 2020.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button