Eclipsă parțială de Soare pe data de 10 iunie. Din care părți ale țării va putea fi văzută

30 mai 2021
414 Afișari
Eclipsă parțială de Soare pe data de 10 iunie. Din care părți ale țării va putea fi văzută

Eclipsa parțială de Soare ce va avea loc pe 10 iunie va fi vizibilă doar în jumătate de țară. Reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București au anunțat și orele la care eclipsa va fi vizibilă din România, pe regiuni.

În data de 10 iunie 2021 va avea loc o eclipsă de Soare inelară, a 16-a de acest fel din secolul al XXI-lea. Ultima eclipsă inelară a avut loc pe 21 iunie 2020. Eclipsa va începe din Canada, va traversa coasta de Nord-Vest a Groenlandei și apoi va trece pe la Polul Nord pentru a continua spre regiunea Orientală a Sibieriei, unde de altfel va lua sfârșit.

La ce oră va putea fi observată eclipsa parțială de Soare

Potrivit anunțului făcut pe pagina de Facebook a Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, eclipsa va începe cel mai devreme în nord-vestul extrem al țării. De asemenea, eclipsa va fi vizibilă începând cu ora 13:17 din județele Bihor și Satu Mare, pentru a fi treptat vizibilă și în Banat. Transilvania și Moldova. Eclipsa nu va fi vizibilă din sudul țării, și implicit din București.

„Este vorba de o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar”, au transmis oficialii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” pe Facebook.

„E spectaculos, tocmai pentru că e puțin”, spune coordonatorul Observatorului Astronomic

Într-o declaraţie acordată Agerpres în luna februarie a acestui an, coordonatorul Observatorul Astronomic, muzeograful Adrian Şonka, declara că Soarele va fi acoperit doar în proporţie de 1-2%, dar tocmai acest aspect este de interes pentru pasionaţii de astronomie.

„O să fie o eclipsă de Soare, se va vedea din jumătatea de nord-vest a ţării, dar e parţială. Pe 10 iunie. Dar Soarele o să fie acoperit 1-2%, deci foarte-foarte puţin. E spectaculos, tocmai pentru că e puţin”, spunea el.

 

Cookies