Eclipsă parțială de soare, în 25 octombrie. Fenomen vizibil și la București. Punctul maxim vine la ora 13:38, cu acoperire de 38%

25 oct. 2022
431 Afișari
Eclipsă parțială de soare, în 25 octombrie. Fenomen vizibil și la București. Punctul maxim vine la ora 13:38, cu acoperire de 38%

Pe 25 octombrie 2022 va avea loc Eclipsa parțială de Soare, aceasta fiind vizibilă din toată România, în jurul prânzului, începând cu ora 12:20, în nord-vestul țării. Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%, iar în București soarele va fi acoperit maxim 38%, anunță reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

O eclipsă de Soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel, total sau parțial, imaginea Soarelui pentru un privitor de pe Pământ.

Pentru București eclipsa începe la ora 12:26, iar punctul maxim este atins la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu.

Debutul și punctul maxim pe orașe, în tabelul de mai jos:

Cum se poate observa eclipsa

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice.

Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie.

Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare.

Avertizările specialiștilor: expunerea ochilor fără protecție în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive la nivelul retinei. Se poate ajunge la orbire, din cauza arsurilor retiniene.

Eclipsa din 25 octombrie 2022, a 16-a eclipsă de Soare, va fi vizibilă din Europa (cu excepția Peninsulei Iberice), Urali și Siberia de Vest, Orientul Mijlociu, Asia de Vest și din nord-estul Africii. Faza maximă a eclipsei parțiale va fi înregistrată în Câmpia Siberiei de Vest din Rusia, lângă Nijnevartovsk.

Este a doua eclipsă de Soare din acest an, însă prima (din 30 aprilie) nu a putut fi observată din România (doar din Pacific și America de Sud).

Următoarea eclipsă de Soare va fi în 20 aprilie 2023 (hibridă, va începe ca inelară și apoi totală; nu va putea fi observată din România/Europa).

Îți recomandăm și:

 

Cookies