Eclipsa parțială de Lună se vede și de la București. În această noapte, Observatorul Astronomic are un program special

28 oct. 2023
1022 Afișari
Eclipsa parțială de Lună se vede și de la București. În această noapte, Observatorul Astronomic are un program special
Eclipsa parțială de Lună se vede și de la București. În această noapte, Observatorul Astronomic are un program special. Imagine simbol: Unsplash

Eclipsa parțială de Lună are loc sâmbătă spre duminică noapte și este vizibilă și de la București. Cei care vor să vadă fenomenul trebuie să știe că Observatorul Astronomic din Capitală are un program special de vizitare.

Evenimentul astronomic va dura 4 ore și 28 de minute. Faza maximă a eclipsei parțiale va dura o oră și 19 minute.

Observatorul Astronomic din București, program special de vizitare pentru eclipsa parțială de Lună

În seara de sâmbătă spre duminică, 28/29 octombrie 2023, se produce o eclipsă parțială de Lună, vizibilă și din România.

Sâmbătă spre duminică noapte, Luna se va afla în constelația Aries, fiind însoțită de planeta Jupiter, care se va afla în stânga ei, potrivit informațiilor oficiale transmise de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa parțială începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 21:02, la două ore de la răsăritul Lunii.

Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult, explică reprezentanții Observatorului Astronomic din București.

Însă, începând cu ora 22:00, în apropierea fazei maxime, partea de jos a Lunii o să înceapă să aibă o culoare diferită față de partea de sus.

La ora 23:14 se va produce maximul: Luna va fi total în penumbră și circa 7% în umbra Pământului. Luna se va afla sus pe cer, pe direcția sud-est.

După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la ora 23:53 și din penumbră la ora 01:27 (duminică, 29 octombrie), potrivit sursei citate.

Observatorul Astronomic din București va avea program special de vizitare și va fi deschis până la ora 01:30 dimineața (29 octombrie).

Fazele eclipsei

  • La ora 21:02 începe fenomenul astronomic,
  • Intrarea în umbră are loc la ora 22:35,
  • Maximul eclipsei are loc la ora 23:14,
  • La ora 23:53 are loc ieșirea din umbră,
  • Sfârșitul eclipsei va fi la ora 01:27.
Sursa foto: astro-urseanu.ro
Sursa foto: astro-urseanu.ro

Te-ar mai putea interesa și: Universul, pregătit de West Side Hallo Fest cu lună roșie și eclipsă cum avem o dată la 500 de ani.

Cookies