În noaptea de 15 spre 16 mai 2022 are loc o eclipsă de Lună vizibilă și din România. Cea mai spectaculoasă fază are loc în timp și după ce Luna apune la noi în țară.
Potrivit informațiilor oficiale transmise de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, în noaptea de duminică spre luni (15/16 mai) se produce o eclipsă de Lună, iar aceasta va fi vizibilă vreme de aproximativ o oră și din România.
Eclipsa începe în momentul în care Luna se apropie de apus, la ora 4:31, iar cea mai spectaculoasă fază are loc în timp și după ce Luna apune în România.
Ce trebuie să facem pentru a vedea fenomenul: trebuie să găsim un loc de unde se vede apusul Soarelui. Apoi, începând cu ora 4:31 privim Luna și vom vedea cum în următoarea oră discul ei va deveni mai puțin strălucitor, începând cu partea de stânga-sus.
Începând cu ora 5:28 vom observa cum satelitul natural al Pământului începe să se înroșească în partea din stânga. Abia acum o să înceapă cea mai interesantă parte a eclipsei: intrarea Lunii în umbra Pământului. La numai 20 de minute după, Luna apune la București.
În vestul României, Luna apune cu 20 de minute mai târziu decât în estul țării. Astfel, eclipsa de Lună poate fi văzută mai mult din acea parte a României.
Luna se va afla în constelația Libra pe tot parcursul eclipsei. În partea stângă a satelitului natural al Pământului se va vedea steaua Antares, care face parte din constelația Scorpius.
Amintim că, Observatorul Astronomic „ Amiral Vasile Urseanu” participă în noaptea de sâmbătă spre duminică (14/15 mai 2022) la evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor”. Programul complet al activităților poate fi găsit AICI.