BAZAR

Eclipsă de „lună roz”, în România

„Parțială înseamnă că Luna nu intră cu totul în umbra Pământului. „Posibil parțială” înseamnă că discul selenar intră atât de puțin în umbra Pământului încât nu știm dacă fenomenul va fi observabil”, scrie observatorul pe site-ul său oficial.

Eclipsa începe la ora 21:03, la două ore după ce Luna răsare. Timp de aproape două ore, până la 22:54, se va afla în penumbra terestră, efectul fiind vizibil după ora 22 din cauza opacității mici a acesteia. Pentru un timp scurt, între 22:54 și 23:21, marginea superioară a Lunii se va afla în umbra Pământului și va părea mai întunecată decât restul discului.

Calculele arată că discul selenar va intra în umbra terestră în proporție de 0,1%, mai spune Observatorul Astronomic. „Efectul de înroșire (scădere de strălucire) fiind destul de slab și nu știm dacă va fi observabil cu ochiul liber sau prin instrumetele astronomice”, scriu experţii pe site. După ieșirea din umbră, Luna rămâne în penumbră până la ora 01:11 (pe 26 aprilie) și strălucirea aparentă a ei revenind treptat la normal.

„Cei ce doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied. Asta pentru că în timpul totalităţii, trebuie folosiţi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar”, ne sfătuieşte Observatorul Astronomic.

Cel mai bine puteţi să observaţi eclipsa de Lună de la Observatorul Astronomic. Cel din Bucureşti va fi deschis începând cu ora 21.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button