Eclipsa de Lună prin penumbră-fenomen astronomic vizibil ultima dată în acest an, din România VIDEO

de:
15 oct. 2013
3 Afișari
Eclipsa de Lună prin penumbră-fenomen astronomic vizibil ultima dată în acest an, din România VIDEO

Chiar dacă nu este un fenomen spectaculos, eclipsa de lună merită urmărită şi observată, potrivit astro-urseanu.ro.

Eclipsele de Lună se produc atunci când Luna traversează conul de umbră și/sau penumbră al Pământului. După cum discul lunii este cufundat total sau parțial în umbra sau penumbra planetei noastre, vom avea eclipse totale și parțiale.

Conul de umbră este inclus în cel de penumbră iar centrele secțiunilor lor la distanța Lunii, coincid geometric. O eclipsă totală de Lună „conține” și celelalte tipuri de eclipse lunare. Astfel, nu putem avea o eclipsă totală de Lună fără ca aceasta să viziteze și conul de penumbră. Însă reciproca nu este adevărată, existând multe cazuri în care orbita lunii intersectează doar conul de penumbră, plasând Luna în afara conului de umbră.

În noaptea de 18 spre 19 octombrie 2013 va avea loc o eclipsă de Lună prin penumbră. Astfel, numai o parte din Lună va trece prin conul de penumbră, iar discul acesteia va suferi o ușoară scădere în luminozitate, foarte greu sesizabilă.

Click pe imagine pentru mărire

Eclipsa de Luna prin penumbra 19 octombrie 2013 este o eclipsa destul de dificil de observat. Totusi, zona sudica a discului lunar va suferi o intunecare vizibila, datorita penumbrei terestre.

Eclipsa se produce la nodul descendent al orbitei lunare și durează 4 ore 3 minute 48 secunde. Eclipsa va începe la Bucureşti la ora 00.48, maximul eclipsei va fi la ora 02.50, iar sfârşitul eclipsei va fi la ora 04.52.

Magnitudinea eclipsei raportată la penumbră: 0,791 ( eclipsele prin penumbră cu o magnitudine mai mică de 0,6 nu pot fi detectate vizual; eclipsele cu magnitudinea 1 sau mai mare, plasează Luna în totalitate cufundată în penumbră )

Această eclipsă face parte din seria lunară Saros cu numărul 117 (ce a început cu o eclipsă prin penumbră pe 3 aprilie 1094 și se va termina tot cu o eclipsă prin penumbră pe 15 mai 2356). Eclipsa de față are numărul 52 din această serie, ce însumează 71 de eclipse. Următoarea eclipsă din serie se va produce peste exact 18 ani 11 zile și 8 ore, pe 30 octombrie 2031 (tot o eclipsă prin penumbră).

Următoarea eclipsă de Lună va avea loc pe 15 aprilie 2014, însă nu va fi vizibilă din România. Următoarea eclipsă de Lună ce va fi vizibilă (parțial) și din țara noastră, va avea loc pe 28 septembrie 2015.

În animația atașată observăm fenomenul din patru perspective. Așa cum s-ar vedea din România, apoi cum s-ar vedea eclipsa de Lună pe Lună, din două regiuni diferite. Dacă am fi pe Lună am vedea de fapt o eclipsă parțială de Soare, produsă însă, de către Pământ. Fenomenul ar putea fi numit și ocultarea Soarelui de către Pământ. De pe Lună, Pământul se vede de 4 ori mai mare decât Soarele.

Văzut de la Polul Sud lunar, fenomenul ar căpăta un plus de spectaculozitate deoarece ambii aștri implicați s-ar afla cufundați în planul orizontului. Mai mult, atmosfera Terrei ar creea un efect fascinant, asemănător unui inel de diamant (diferit de cel obișnuit la eclipsele totale de Soare vazute de pe pamânt), din păcate nesurprins in clip.

În ultima secvență, ne aflăm pe suprafața Soarelui (neglijând temperatura de peste 6000° C) și ne uităm spre sistemul Pământ – Lună. Asistăm la ocultația lunii de către Pământ.

Văzut de la Polul Sud lunar, fenomenul ar căpăta un plus de spectaculozitate deoarece ambii aștri implicați s-ar afla cufundați în planul orizontului. Mai mult, atmosfera Terrei ar creea un efect fascinant, asemănător unui inel de diamant (diferit de cel obișnuit la eclipsele totale de Soare vazute de pe pamânt).

În ultima secvență, ne aflăm pe suprafața Soarelui (neglijând temperatura de peste 6000° C) și ne uităm spre sistemul Pământ – Lună. Asistăm la ocultația lunii de către Pământ.

Cookies