Echinocțiul de toamnă 2022. Tradiții și obiceiuri pentru 23 septembrie

23 sept. 2022
410 Afișari
Echinocțiul de toamnă 2022. Tradiții și obiceiuri pentru 23 septembrie
Echinocțiul de toamnă 2022. Tradiții și obiceiuri pentru 23 septembrie. Sursa foto: Pixabay

Vineri, 23 septembrie, are loc echinocțiul de toamnă 2022. Este momentul în care toamna debutează din punct de vedere astronomic, iar noaptea începe să fie mai lungă decât ziua. Această scădere treptată va avea loc până la data de 22 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.

Echinocțiul de toamnă 2022

An de an, în ultimele zile din luna septembrie, atenția astronomilor și pasionaților de astronomie se îndreaptă spre momentul în care se face trecerea în toamna astronomică.

Acest moment este echinocțiul de toamnă, atunci când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit informațiilor oficiale transmise de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În 2022, echinocțiul de toamnă are loc vineri, 23 septembrie, la ora 04:04 (ora locală a României). Astfel, începând de azi, zilele vor fi mai scurte, iar nopțile vor fi mai lungi.

În emisfera sudică, data de 23.09.2022 reprezintă începutul primăverii.

Excepție fac regiunile polare: la Polul Nord începe noaptea polară, iar Soarele se instalează pe cerul de la Polul Sud, vreme de 6 luni.

Următoarele date ale echinocțiului de toamnă:

  • 23 septembrie 2023, ora 09:50
  • 22 septembrie 2024, ora 15:44
  • 22 septembrie 2025, ora 21:19

Tradiții și obiceiuri pentru 23 septembrie

Din bătrâni se spune că, așa cum va fi prognoza meteo la data la care are loc echinocțiul de toamnă, tot așa va fi vremea și anul următor.

Potrivit tradiției populare, dacă vor fi precipitații în dimineața zilei de vineri, 23 septembrie 2022, vom avea parte de o primăvară plină de ploi în București. De asemenea, dacă la orele prânzului vom avea parte de soare, asta înseamnă că vom avea parte de un an bun.

Obiceiuri care încă se respectă în ziua echinocțiului de toamnă:

  • gospodarii bat nucile,
  • se scutură gutuile și merele.

De la bunici mai știm că, în ziua în care are loc acest eveniment astronomic, florile sunt supărate și plâng, iar pentru ca ele să rămână frumoase, sănătoase și să treacă cu bine peste iarnă, trebuie să fie unse cu mir sfințit.

Azi, este bine ca gospodarii să pregătească primul must din strugurii abia culeși.

Tot astăzi se spune că nu este bine să ne spălăm pe față până la apusul soarelui. În schimb, pentru bunăstarea casei și a familiei se recomandă să mâncăm pâine înainte de a părăsi locuința.

Cookies