Echinocțiul de toamnă 2021. Tradiții și obiceiuri pentru 22 septembrie

21 sept. 2021
1105 afișări
Echinocțiul de toamnă 2021. Tradiții și obiceiuri pentru 22 septembrie
Echinocțiul de toamnă 2021. Tradiții și obiceiuri pentru 22 septembrie

Echinocțiul de toamnă 2021. Tradiții și obiceiuri pentru 22 septembrie. Acesta are loc miercuri, la ora 22:21, când ziua va fi egală cu noaptea, în absolut orice loc de pe Pământ.

Echinocțiul de toamnă 2021. Tradiții și obiceiuri pentru 22 septembrie. Evenimentul astronomic are loc la ora 22:21, miercuri.

Echinocțiul de toamnă 2021

Miercuri, pe 22 septembrie, la ora 22:21, are loc echinocțiul de toamnă 2021. Acest eveniment astronomic semnalează intrarea în toamnă. Mai exact, nopțile tropicale de vară sunt înlocuite de nopțile lungi și reci cu care ne-a obișnuit toamna.

Conform scrierilor din bătrâni, echinocțiul de toamnă reprezintă echilibrul dintre:

  • masculin şi feminin,
  • lumină şi întuneric,
  • viaţă şi moarte.

O dată cu acest eveniment astronomic, începe și noaptea polară la Polul Nord. Iar în același timp, paradoxal chiar, la Polul Sud, Soarele va fi prezent pe cer timp de 6 luni, până la echinocțiul de primăvară, potrivit informațiilor oficiale transmise de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Începând cu data de 22 septembrie, zilele vor fi mai scurte, iar nopțile mai lungi, până în momentul în care va avea loc solstiţiul de iarnă, în data de 21 decembrie.

Echinocțiul de toamnă 2021. Sursă foto: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Tradiții și obiceiuri pentru 22 septembrie

Așa cum va fi vremea în data la care are loc echinocțiul de toamnă, tot așa va fi și anul ce urmează, spun vorbele din bătrâni.

Tradiția populară mai spune că, dacă va ploua în dimineața zilei de miercuri, 22 septembrie 2021, vom avea parte de o primăvară plină de precipitații. În schimb, dacă la orele amiezii vom avea parte de soare, asta înseamnă că vom avea un an bun.

Ce se obișnuiește să se facă în ziua echinocțiului de toamnă:

  • să se bată nucile,
  • să se scuture gutuile și merele.

Tot din bătrâni se mai spune că: în ziua acestui eveniment astronomic, florile sunt supărate și varsă lacrimi, iar pentru ca plantele să rămână frumoase, sănătoase și să depășească cu bine iarna, trebuie să fie unse cu mir sfințit.

În ziua acesta este benefic ca oamenii gospodari să pregătească primul must din strugurii culeși din vie.

O altă superstiție transmite că nu este bine ca oamenii să se spele pe față până la apusul soarelui. Dar, pentru bunăstarea casei și a familiei se recomandă să se consume pâine înainte de a părăsi locuința.

Cookies