Echinocțiul de primăvară 2022. Ritualurile care aduc fericirea în ziua în care începe primăvara astronomică

15 mart. 2022
2377 Afișari
Echinocțiul de primăvară 2022. Ritualurile care aduc fericirea în ziua în care începe primăvara astronomică

Echinocțiul de primăvară 2022. Ritualurile care aduc fericirea în ziua în care începe primăvara astronomică. Echinocţiul de primăvară de anul acesta are loc duminică, 20 martie, și reprezintă începutul primăverii astronomice în emisfera nordică.

După „Mărțișor”, „Babe” și „Moși”, după „zăpada mieilor”, când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, ne apropiem de momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. El se produce în data de 20 martie, la ora 17.33 în România, când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade, informează Observatorul Astronomic.

Peste o săptămână, pe 27 martie, în România se schimbă ora și se trece la cea de vară, astfel că vom dormi mai puţin cu o oră. În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), şi ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).

De la echinocțiul de primăvară, ziua este în continuă creștere

De două ori pe an, ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată, atât în ​​emisfera sudică, cât și în cea nordică. Acest fenomen poartă numele de echinocțiu (sau echinox) și provine din cuvintele latine „aequus” (egal) și „nox” (noapte).

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

La momentul echinocțiului de primăvăra Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mițcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, în 20 martie, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Îți recomandăm să citești și:

Evident, descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

20 martie 2022. Echinocţiu de primăvară. Tradiţii şi obiceiuri care aduc fericirea

Echinocţiul de primăvară era asociat de strămoși cu creşterea fertilităţii pământului şi a naturii, și aveau loc o mulțime de ritualuri pâgâne care aduceau fericirea și pe care le practicau atunci când avea loc fenomenul astronomic.

Pe la sate se obișnuiește să se aprindă focuri la echinocțiu, ca ”să se ardă iarna”. Acest ritual este cunoscut sub numele de Focurile Sfinților.

Tradiția populară spune că focurile şi rugăciunile către sfinţi ajută ca lumina să învingă și iarnă să fie doborâtă.

O dată cu echinocțiul de primăvară are loc și începutul anului agrar. Potrivit tradiției, copiii trebuie să bată ritualic pământul cu bețe sau ciomage, ca să alunge frigul, în timp ce rostesc: ”Intră frig să ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Cine consumă urzici pe 20 martie va avea parte de sănătate tot anul

O altă tradiție păstrată din strămoși se referă la consumul de urzici pe data de 20 martie. Cine va ține cont de acest lucru, se spune că va fi sănătos tot anul. Tot tradiția spune că de echinocțiul de primăvară nu aveți voie să vă supărați sau să vă certați cu cineva, pentru că se va strica toată energia bună.

Iar cine va face rău unui animal în această zi va avea mult de suferit, pentru că totul se va întoarce împotriva lui.

În 2022, echinocțiul de primăvară va avea loc pe 20 martie, iar echinocțiul de toamnă în 23 septembrie.

Cookies