East Side Stories @ Festivalul Filmului European

de:
13 mai 2012
1 afișări
East Side Stories @ Festivalul Filmului European

East Side Stories/ Ungaria, 2010, 90’

East Side Stories cuprinde patru episoade dintr-un serial de televiziune în 12 părţi, difuzat la MTV, intitulat Jurnal de bord. Nuvelele a doisprezece scriitori contemporani maghiari sunt ecranizate într-un jurnal subiectiv, care acoperă cei 20 de ani ai schimbării de regim în Ungaria.

The Sunny Side / Summertime

Regia: Bollók Csaba

Scenariul: Balázs Attila

Imaginea: Lovasi Zoltán

Montajul: Czakó Judit

Cu: Csilla Radnay, Péter Telekes, Tamás Herczeg, Valentin Venczel, Emina Elor

„Istoria va începe întotdeauna mâine” – spune Bollók, care şi-a propus să redea trei stări de spirit diferite: jocul dialogurilor din filmele mute, atmosfera hipiot-polaroidă de la malul mării şi realismul fotografic al Budapestei de astăzi.

Bollók Csaba şi-a început cariera cinematografică la sfârşitul anilor ’80 ca producător independent de scurtmetraje, iar în 1994 a absolvit regia de film la Academia de Film din Ungaria. Debutează în lungmetraj cu North by North (1999), care primeşte premiul Criticilor de Film din Ungaria, urmat de Miraq (2005). Călătoria Iskăi (2007) a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, a câştigat Marele Premiu la Săptămâna Filmului Maghiar şi a fost prezent şi în selecţia Festivalului Filmului European în 2008.

The Flip Side / Acasă

Regia: Török Ferenc

Scenariul: György Spiró

Imaginea: Garas Dániel

Montajul: Barsi Béla

Cu: Mari Csomós, Dezső Garas, Ervin Nagy, Anita Tóth, Zoltán Durkó

Acasă spune povestea unui femei în vârstă, care se duce la poştă să-şi predea telefonul vechi, cu disc.

Regizor şi scenarist, Ferenc Török este o figură importantă a tinerei generaţii de cineaşti din Ungaria. S-a născut la Budapesta în 1971. După absolvirea – în 2000 – a Academiei de Teatru şi Film, secţia regie, a realizat scurtmetraje şi documentare de succes, iar în 2001 primul său lungmetraj, Moscow Square. Al doilea lui film, Eastern Sugar (2004), a avut premiera internaţională la Festivalul de Film de la Locarno. Înainte de Ambuteiaj (2009), film cu care a fost prezent în selecţia de anul trecut a Festivalului Filmului European, a realizat Overnight (2007), co-producţie Ungaria-Germania – a treia parte dintr-o trilogie despre câştigătorii şi perdanţii schimbării regimului.

The Other Side / A respira

Regia: Bodzsár Márk

Scenariul: GáborZoltán

Imaginea: Reich Dániel

Montajul: KertaiGábor

Cu: Roland Rába, Zsolt Trill, Judit Rezes

Scurtmetrajul prezintă o figura stereotipică a zilelor noastre: un manager de firmă mereu stresat, care se autoevaluează şi-i evaluează pe ceilalţi după propriile sale criterii de calitate.

Bodzsár Márk este regizor şi scenarist, absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Budapesta. A debutat în cinematografie cu scurtmetrajul A masculinum felé (2006). Urmează segmentul Bloody Mary din Decameron (2007), câteva episoade pentru serialul de televiziune Hajónapló (2009) şi Godly Shift (2012).

The Wild Side / Împărăţia Ta

Regia: Hajdu Szabolcs

Scenariul: Tar Sándor

Imaginea: Nagy András

Montajul: Politzer Péter

Cu: Andi Vasluianu, Orsolya Török-Illyés, Lujza Hajdu, Tünde Bacskó, Illés Nyitrai

Împărăţia Ta spune povestea unui bărbat de origine română, care a ajuns în Ungaria în urmă cu 10 ani, s-a căsătorit şi şi-a întemeiat o familie. Singurul său refugiu pe acest Tărâm al Făgăduinţei este alcoolul…

Szabolcs Hajdu s-a născut în Ungaria, în 1972. A studiat la Institutul Ungar de Film şi a cunoscut aprecierea criticilor chiar cu primul scurtmetraj – Necropolis (1997). Debutează în lungmetraj în 2001 cu filmul Macerásügyek (Sticky Matters). Urmează Tamara (2004) şi apoi, în 2006, filmul autobiografic Fehértenyér (White Palms) prezentat la Cannes, în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs. Bibliothèque Pascal (2010), din a cărui distribuţie fac parte numeroşi actori români, a fost prezentat în cadrul secţiunii Forum a Festivalului de Film de la Berlin şi a fost prezent şi în ediţia din anul trecut a Festivalului Filmului European.

Premii:

Cea mai bună actriţă (Tünde Bacskó) – Săptămâna Filmului Maghiar, 2011.

Cookies