„E vremea carnavalului” la Muzeul Satului, unde se sărbătorește Lunea Curată. Kathara Deftera, prima zi din Postul Mare cu grecii din București

15 mart. 2024
742 afișări
„E vremea carnavalului” la Muzeul Satului, unde se sărbătorește Lunea Curată. Kathara Deftera, prima zi din Postul Mare cu grecii din București
„E vremea carnavalului” la Muzeul Satului, unde se sărbătorește Lunea Curată. Kathara Deftera, prima zi din Postul Mare cu grecii din București | Sursa foto: Facebook - Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” va avea loc cea de-a XIII-a ediție a proiectului „E vremea Carnavalului! Lunea curată – Καθαρά Δευτέρα”, în weekend.

„E vremea carnavalului” la Muzeul Satului

Reprezentanții Muzeului Satului îi invită pe bucureșteni și pe turiști la cea de-a XIII-a ediție a proiectului inițiat de Uniunea Elenă din România cu titlul: „E Vremea Carnavalului! Lunea curată – Καθαρά Δευτέρα”.

Acesta va avea loc sâmbătă, 16 martie, începând cu ora 11:00, transmit reprezentanții pe pagina de Facebook.

Lunea curată semnifică prima zi a Postului Mare.

Lunea curată (KATHARA DEFTERA sau TA KOULOUMA) este prima zi a Postului Mare (Sarakosti), perioada de 7 săptămâni înainte de Sfintele Paști și ea urmează după o perioadă de Carnaval de trei săptămâni, cunoscută în Grecia sub numele de Apokries.

În această zi, creștenii încep curățirea fizică și spirituală. Reprezentanții muzeului mai precizează că aceștia ies în natură și înalță zmee, simbolizând sufletul ce se înalță spre cer pentru a fi mai aproape de Dumnezeu.

Totodată, în ziua de Kathara Deftera, creștinii obișnuiesc să consume diferite mâncăruri.

În această primă zi a Postului Mare, creștinii încep curățirea fizică și spirituală. Ei ies în natură pentru a înălţa zmee care simbolizează sufletul ce se înalță spre cer pentru a fi mai aproape de Dumnezeu. Şi cu cât zmeul zboară mai înalt, cu atât Dumnezeu aude rugăciunile lor.

În ziua de Kathara Deftera obișnuiesc să consume tarama, halva, legume, fructe de mare, supă de fasolea şi mai ales „lagana”, adică azimă, o pâine nedospită care reprezintă mâncarea pe care izraeliții au mâncat-o în noaptea ieșirii lor din Egipt sub conducerea lui Moise.

Ateliere pentru copii la Muzeul Satului

Muzeul Satului a pregătit pentru lunile martie-aprilie diferite ateliere la care se pot înscrie cei mici, după cum urmează:

  • atelier de ilustrație și colaj cu Daniela Olaru (pentru copii între 5 și 12 ani): înscrierea se face AICI.
    • Va avea loc în mai multe zile: 16, 23 martie și 30 aprilie;
  • atelier de grădinărit cu Adina Nicolae (pentru copii între 7 și 13 ani): înscrierea se face AICI.
    • Va avea loc în următoarele zile: 16, 23 martie și 20 aprilie;
  • atelier de apicultură cu Daniela Radu (pentru copii între 6 și 12 ani): înscrierea se face AICI.
    • Copii sunt așteptați pe 16 martie și 13 aprilie;
  • atelierul de artă cu Alina Codin (pentru copii între 7 și 12 ani): înscrierea se face AICI.
    • Va avea loc în zilele: 30 martie și 6 aprilie;
  • atelier de povești cu Asociația De Basm (pentru copii între 5 și 12 ani): înscrierea se face AICI.
    • Cei mici sunt așteptați în datele de 23, 30 martie și 6 aprilie.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies