ARHIVA B365

E oficial: Vin banii de la UE pentru magistrala M5 de metrou din Drumul Taberei

Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor către România prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Transport (POS-T), potrivit Ministerului Fondurilor Europene, ceea ce înseamnă că de acum înainte guvernul va putea trimite către Bruxelles cereri de rambursare pentru dezvoltarea șoselelor, căilor ferate, dar și a metroului bucureștean. 

În total, este vorba de patru miliarde de euro ce ar putea fi accesați, dacă autoritățile române își vor face treaba așa cum trebuie. Între proiectele ce ar urma să fie finanțate din banii europeni se numără, pe lângă autostrăzi, și magistrala M5 de metrou, către Drumul Taberei, dar și magistrala M4, Parc Bazilescu – Străulești. 

Ar intra la bugetul statului 4 miliarde de euro, adică de zece ori mai mult decât toți banii care intrat la bugetul României de la UE din 2007 încoace. Trebuuie să contractăm în acest an toți banii și să îi cheltuim până la finele lui 2015″ – declara ministrul Relu Fenechiu, de curând.

Lucrările la magistrala M5 de metrou se află în întârziere, după ce finanțarea de la bugetul statului a fost mult diminuată: „Proiectul e eligibil, cei de la CE sunt de acord să-l finanţăm. În condiţiile în care toate condiţionalităţile sunt îndeplinite, cred că vom putea începe finanţarea chiar din acest an şi nu mai avem, cred eu, o limită superioară de finanţare, din fonduri europene putem finanţa cu siguranţă toate lucrările care pot să se execute până la sfârşitul anului 2015. Putem să mergem până la 600-700 de milioane’ de euro, a mai spus Fenechiu. 

Alt proiect ce ar putea fi finanțate prin POS-Transport este tronsonul de autostradă Sebeș-Turda.

Iată și comunicatul Ministerului: „Comisia Europeană a comunicat oficial autorităţilor române reluarea plăţilor prin intemediul Programului Operaţional Sectorial Transport (POS Transport), ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul României. Comisia a decis reluarea plăţilor pe Axele prioritare 1 şi 2 ale programului, cele care au fost afectate de decizia de sistare a plăţilor. În perioada presuspendării programului România nu a transmis declaraţii de cheltuieli către Comisia Europeană nici pe Axele prioritare 3 şi 4, deoarece sistarea plăţilor a fost cauzată de deficienţe înregistrate la nivelul întregului sistem de management şi control al programului.

La începutul lunii februarie 2013, Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor pe Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane. În prezent, rata de absorbţie înregistrată la nivelul acestei program a ajuns la 16,28%, nivel dublu faţă de cel înregistrat la sfârşitul lunii februarie.

La sfârşitul lunii aprilie 2013, Comisia a reluat plăţile pe Programul Operaţional Regional, fapt care a dus la majorarea ratei de absorbţie aferentă acestui program de la 24,70% la 29,56%.

Datorită deblocării POS DRU şi POR, dar şi a altor măsuri implementate de Guvernul României pentru creşterea vitezei de utilizare a fondurilor europene, rata de absorbţie a ajuns la 15,18%, comparativ cu 11,47% la sfârşitul lunii decembrie 2012, respectiv cu 7,46% la 30 aprilie 2012.”


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button