E oficial: România va putea relua exporturile de carne de porc în UE, de la 1 ianuarie, după 10 ani

de:
16 dec. 2013
0 Afișari
E oficial: România va putea relua exporturile de carne de porc în UE, de la 1 ianuarie, după 10 ani

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc de la firme româneşti au fost interzise în UE în anul 2003. Motivul invocat atunci a fost acela că România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor (în locul eutanasierii întregului efectiv infestat). În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control, notează adevărul.ro.

În opinia lui Valentin Şoneriu, o problemă cu care se pot confrunta însă producătorii locali este capacitatea redusă de producţie, care nu acoperă nici măcar piaţa locală. În acest caz, în perioada următoare sunt aşteptate investiţii importante în acest sector în vedere asigurării cererii externe. „Firmele noastre vor reuşi să-şi creeze pârghiile necesare pentru a vinde în Europa de Vest fără nicio problemă. Cu siguranţă vor fi la înălţimea calităţii cerute. O putem vedea din sectorul de pui, unde exportăm şi unde am făcut păşi importanţi. Pe de alte parte, din cauză că atâţia ani am fost un sistem închis nu avem o producţie atât de mare, astfel să acoperim piaţa externă. Cred însă, că va urmă o detensionare a pieţei şi o capitalizare a producătorilor, fenomene care se vor realiza în timp”, a spus Şoneriu.

Având în vedere că în pieţele vest-europene puterea de cumpărare este superioară celei din România, producătorii vor putea exporta produsele mai scump, fapt care va creşte media generală a unei unităţi de porcine şi implicit profitabilitatea.

Pe lângă Europa de Vest, producătorii români ar putea să înceapă anul viitor exporturile şi în Rusia, în prezent ANSVSA fiind în discuţii cu specialiştii ruşi pentru asimilarea procedurilor şi pentru normele de siguranţă alimentară.

Cookies