E oficial:Părinţii nu mai au nevoie de analize medicale pentru înscrierea copiilor în noul an şcolar

de:
02 sept. 2015
0 Afișari
E oficial:Părinţii nu mai au nevoie de analize medicale pentru înscrierea copiilor în noul an şcolar

ÎNSCRIERE NOUL AN ŞCOLAR 2015-2016. „Astăzi se publică în Monitorul Oficial ordinul de ministru, comun între ministrul Sănătăţii şi ministrul Educaţiei, prin care se reglementează regimul adeverinţelor medicale şi al certificatelor epidemiologice. Este o simplificare pentru elevi şi părinţi. Nu se mai cer nici exudatul nazal, nici exudatul faringian, nici examenul coproparazitologic. Aceste trei cerinţe totalizau un minimum de 70 de lei, care era achitat de fiecare părinte în parte. Durata era de circa trei-cinci zile. Acest lucru este eliminat deoarece nu sunt examene relevante absolut obligatorii decât în măsura în care medicul de familie are anumite suspiciuni şi solicită efectuarea acestor analize”, a anunţat ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, miercuri.

Potrivit Ministrului Educaţiei, în urma analizelor, unii părinţi le dădeau micuţilor antibiotice pentru streptococi care nu le afectau sănătatea. Făcând abuz de antibiotice, părinţii scădeau practic imunitatea copiilor. „La exudatul nazal, de multe ori erau evidenţiaţi streptococi care se regăseau în mod natural, care nu periclitau nicidecum sănătatea elevului sau a colegilor cu care intra în contact, dar mulţi părinţi, din exces de zel, treceau copiii prin antibiotice, determinând, practic, scăderea imunităţii şi afectând, oarecum, starea de sănătate a populaţiei. La aceste lucruri s-a renunţat. Modelele de adeverinţă medicală – în care se trece istoricul medical al copilului – şi de certificat epidemiologic – acel document care atestă starea de sănătate a copilului, punctual la acest moment pentru a intra în colectivitate – sunt publicate prin acest ordin de ministru comun în Monitorul Oficial. Tot astăzi vor pleca, spre toate inspectoratele, note de informare pentru a ajunge în toate cele 7.000 de şcoli din România aceste prevederi, pentru că în foarte multe şcoli s-a facut exces de zel şi s-au cerut lucruri care nu sunt necesare. Toate aceste lucruri sunt reglementate prin ordinul de ministru. Singurii care vor avea, admit, mai mult de lucru, vor fi medicii, care vor trebui să completeze mai multe date în adeverinţa medicală, pentru că e vorba de istoricul medical al copilului. E important să avem aceste situaţii, dar elevii şi părinţii vor scuti timp şi bani. În asta constă simplificarea şi diferenţa faţă de reglementările anterioare apariţiei acestui ordin de ministru al Sănătăţii şi al Educaţiei”, a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă dedicată implementării programului eCatalog (program-pilot la nivel naţional) în şcolile din Sectorul 3.

ÎNSCRIERE NOUL AN ŞCOLAR 2015-2016. Întrebat ce se va întâmpla dacă vor exista totuşi cazuri în care unităţile de învăţământ vor solicita aceste analize la înscrierea în noul an şcolar, ministrul Educaţiei a replicat: „Exced cadrului legal. Este exces de zel şi aceste situaţii vor trebui raportate la inspectoratele şcolare, în competenţa cărora intră respectivele şcoli, iar inspectoratele trebuie să ne anunţe pe noi. Tocmai din această cauză este important şi vom transmite astăzi o notă de informare către toate inspectoratele şi şcolile din România, pentru a şti de ce este nevoie pentru înscrierea în noul an şcolar”.

Secretarul de stat Dorel Săndesc a anunţat, anterior, că, prin ordinul comun pregătit de Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei, pentru înscrierea copiilor la şcoală sau grădiniţă părinţii vor avea nevoie doar de adeverinţă de la medicul de familie, nemaifiind necesare analize bacteriologice prin care copiii care merg în colectivitate.

„Pregătim un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei pentru a prezenta explicit condiţiile medicale necesare înscrierii copiilor în unităţile de învăţământ, la începutul anului şcolar. Începând din anul şcolar 2015-2016, elevii vor prezenta o adeverinţă de la medicul de familie prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev este clinic sănătos şi nu suferă de o boală contagioasă”, a spus Dorel Săndesc, la finele lunii iulie.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii nici reglementările existente până la apariţia în Monitorul Oficial a ordinului de ministru nu obligau la efectuarea exudatului faringian sau al coproculturii, însă, într-un vechi obicei, care datează de mulţi ani în urmă, multe unităţi de învăţământ mai solicită, obligatoriu, prezentarea acestor analize bacteriologice.

ÎNSCRIERE NOUL AN ŞCOLAR 2015-2016. „În cazul în care medicul de familie consideră necesară realizarea acestor analize, întrucât suspectează o anumită boală, cu certitudine acesta va trimite copilul să facă analizele bacteorologice, după care va putea elibera avizul medical pentru intrarea în colectivitate”, a adăugat Săndesc.

Cookies