E multă viață între aperitiv, desert și „Nota, vă rog!” | De ce ne e dor de restaurante când ni se face cel mai dor de ele

01 dec. 2020
78 Afișari
E multă viață între aperitiv, desert și
Afacerile au fost afectate profund de restricțiile menite să oprească răspândirea pandemiei

Restaurantele, barurile și cafenelele se numără printre afacerile cele mai afectate de restricțiile impuse de autorități în lupta cu pandemia de coronavirus. Deși majoritatea patronilor au încercat fie o reprofilare, fie o mutare în mediul online, aceste măsuri au fost introduse pentru a oferi o gură de aer afacerilor copleșite de lipsa clienților. Iar restaurantele, barurile și cafenelele sunt mai mult și altceva decât "biznisuri": sunt locurile în care te îndrăgostești, povestești, plănuiești, descoperi oameni. Între aperitiv și desert se poate întâmpla sau schimba totul!

Restaurantele și cafenelele au un rol esențial în formarea și creșterea unei comunități. Gândiți-vă la Hanul lui Manuc, Capșa sau Caru’ cu Bere, adevărate simboluri ale Bucureștiului, afaceri care au crescut și și-au creat renumele odată cu dezvoltarea Capitalei. Acum gândiți-vă la restaurantele și cafenelele micuțe de lângă casele voastre, acele locuri unde se strânge lumea din cartier să-și vorbească și povestească. Să trăiască. Apariția pandemiei s-a dovedit distrugătoare atât pentru cei mari cât și pentru cei mici, mai ales într-o industrie atât de fragilă cum este HoReCa.

Pandemia a avut efecte distrugătoare asupra restaurantelor și cafenelelor

Aproape jumătate dintre afaceri s-au închis în urma restricțiilor

Deloc surprinzător, pe cât este de fragilă, pe atât este de importantă în bunul mers al societății noastre. Doar în București sunt peste 4000 de restaurante și cafenele, care sunt responsabile pentru o treime din vânzările la nivel național din domeniu. Mai mult de atât, în ciuda faptului că reprezintă doar 1,5% din PIB-ul țării, restaurantele și cafenelele sunt sursa de venit a peste 400.000 de angajați. Înainte de pandemie, industria HoReCa se bucura de un succes înfloritor, doar restaurantele din București reușind o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de euro în 2019. Primul val de restricții din primăvară a fost un adevărat șoc, 40% dintre operatori fiind nevoiți să pună lacătul permanent pe ușa locațiilor. Cei care au reușit totuși să supraviețuiască lockdownului și condițiilor dificile au căutat să rămână pe linia de plutire, deoarece încasările au fost cu 80% mai mici față de anul trecut.

„Industria asta nu a fost parte din problemă, din contră, a fost parte din soluție”

Odată cu închiderea spațiului interior al locațiilor, lucru care s-a întâmplat în luna octombrie, afacerile au fost obligate să funcționeze doar pe terasă și prin aplicațiile de delivery.

Răzvan Crișan, vicepreședintele HORA a explicat pentru Mediafax cum sunt afectate afacerile de al doilea val de restricții; „Industria asta nu a fost parte din problemă, din contră, a fost parte din soluţie. Iar acum ce se va întâmpla foarte probabil, oamenii neavând locuri civilizate pentru a se relaxa în mod responsabil, probabil o să se întâmple ce s-a întâmplat la metrou în dimineaţa asta, o aglomerare din asta, scăpată complet de sub control. O să fie dramatic pentru că vă daţi seama că toate restaurantele îşi făcuseră nişte stocuri, deci arunci foarte multă marfă. Le spui colegilor tăi că nu ştii ce se va întâmpla, pe bună dreptate, ceea ce te face să pari un amator”.

„Industria nu a fost parte din problemă, dimpotrivă, a fost parte din soluție” (Răzvan Crișan, HORA)

Odată cu venirea vremii reci și a creșterii numărului de cazuri, situația este din ce în ce mai nesigură, mai ales în condițiile în care nu se zărește vreo rază de speranță în viitorul apropiat. Cele mai multe afaceri din HoReCa vor fi nevoite să încerce să supraviețuiască acestei ierni, cu speranța că primăvara și încălzirea vremii vor aduce înapoi clienții.

 

Cookies