E haos de trafic deja în Piața Victoriei, unde azi protestează silvicultorii. Spun că tăierile de venituri și de drepturi afectează 25.000 de oameni

19 mart. 2025
1268 afișări
E haos de trafic deja în Piața Victoriei, unde azi protestează silvicultorii. Spun că tăierile de venituri și de drepturi afectează 25.000 de oameni
E haos de trafic deja în Piața Victoriei, unde azi protestează silvicultorii. Spun că tăierile de venituri și de drepturi afectează 25.000 de oameni. Sursa foto: Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Federația Sindicatelor de Silvicultură „Silvia” organziează astăzi un miting în Piața Victoriei. Sindicaliștii spun că Guvernul „a tăiat veniturile silvicultorilor și le-a anulat o parte din drepturi”, fiind afectate 25.000 de persoane.

Miting în Piața Victoriei

Silvicultorii organizează miercuri, 19 martie 2025, un „mare miting” în Piața Victoriei, în intervalul 10:00-14:00. Aceștia acuză Guvernul că „le-au tăiat veniturile și le-au anulat o parte din drepturi”. În urmă cu mai puțin de o lună, prin OUG 4/2025, salariile le-au fost micșorate cu 25%, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Săptămâna trecută, Guvernul a modificat, prin OUG nr. 14/2025, Statutul personalului silvic. Au fost tăiate mai multe drepturi pe care Parlamentul României le-a aprobat şi le-a asumat prin lege”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Silva, într-un comunicat de presă, citați de News.ro.

Potrivit acestora, personalul silvic avea dreptul să primească anual 6 mc de lemn pentru încălzirea locuinței și, la pensionare, o gratificație egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate.

Acum, însă, silvicultorii vor avea dreptul la lemn de foc doar „dacă venitul salarial lunar net din luna anterioară acordării acestuia este mai mic decât salariul mediu brut pe economie”. Totodată, gratificația de la pensionare dispare. Peste 25.000 de persoane sunt afectate de aceste modificări legislative.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva contestă toate aceste măsuri abuzive, promovate de un demnitar care ar trebui să protejeze această categorie profesională, despre a cărei activitate ştie mult prea puţin pentru a fi în fruntea acesteia. Miercuri, 19 martie 2025, între orele 10.00 – 14.00, în Piaţa Victoriei, vom organiza un amplu miting de protest faţă de măsurile nedrepte ale acestui Guvern”, au anunțat sindicaliștii.

Potrivit aplicației Google Maps, traficul este deja îngreunat în zona Piața Victoriei:

Situația traficului în zona Piața Victoriei
Situația traficului în zona Piața Victoriei. Sursa foto: captură Google Maps

Ce își doresc silvicultorii

Prin acest miting care va avea loc în fața Guvernului, silvicultorii își doresc următoarele, potrivit News.ro:

  • Abrogarea art. V din Ordonanţa Guvernului nr. 4/2025, prin care salariile tuturor silvicultorilor din România sunt diminuate cu 25%.
  • Revizuirea OUG nr. 14/2025 prin care s-au eliminat unele drepturi din Statutul personalului silvic. Acesta îngrijeşte pădurile ţării, lucrează de cele mai multe ori în condiţii grele şi nu a beneficiat de drepturi salariale speciale, aşa cum s-a întâmplat în alte sectoare de activitate. Tăierea salariilor şi eliminarea concomitentă a unor drepturi sunt măsuri nejustificate şi inumane.
  • Stoparea acţiunilor de discreditare şi compromitere a personalului silvic iniţiate de către ministrul mediului, apelor şi pădurilor. Această campanie a afectat grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi alimentează dezbinarea socială, cu consecinţe grave pe termen lung.
  • Menţinerea structurilor de administrare a pădurilor statului la nivel judeţean. Schimbările manageriale au nevoie de expertiză, studii de fundamentare, analize de risc etc. Un arsenal tehnic pe care ministrul nu îl poate substitui doar cu propria sa voinţă şi cu propriul pix. Administrarea pădurilor nu poate fi pusă în pericol în niciun fel. S-au mai făcut astfel de experimente în trecut, dar s-au dovedit nefuncţionale. În anul 1998, cele 41 de direcţii judeţene au fost comasate în 25 de direcţii. În anul 2003, s-a revenit la direcţiile judeţene.
  • Depolitizarea şi profesionalizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor din România.
  • Consultarea sindicatelor, în calitate de parteneri sociali, la elaborarea actelor normative cu impact asupra administrării pădurilor proprietate publică, asupra drepturilor şi obligaţiilor personalului silvic, precum şi la adoptarea deciziilor care afectează drepturile salariaţilor şi locurile de muncă în cadrul structurilor de administrare a pădurilor statului.
  • Exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanţei corporative şi înlocuirea acestei forme de management care are ca principal scop maximizarea profitului, obiectiv impropriu gestionării durabile a pădurilor, cu managementul forestier durabil, aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor UE (conform Rezoluţiei H1/1993 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa).
  • Plata compensaţiilor restante prevăzute de Codul silvic, aferente cheltuielilor efectuate de Romsilva pentru creşterea cailor de rasă, pentru administrarea ariilor naturale protejate şi pentru paza pădurilor private (sume restante ce depăşesc în prezent 150 milioane lei).
  • Eliminarea procentelor de lemn fasonat prevăzute de noul Cod Silvic (Legea nr. 331/2024), astfel încât valorificarea lemnului să fie făcută pe baza principiilor de rentabilitate economică, în acord cu condiţiile reale de piaţă.
  • Modificarea şi simplificarea legislaţiei în materie de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice, întrucât actualele proceduri sunt birocratice, costisitoare şi mari consumatoare de timp; obţinerea unui aviz de mediu durează în medie 6 – 12 luni, timp în care activitatea ocoalelor silvice este blocată.
  • Respectarea angajamentului luat de Guvern în data de 29 noiembrie 2024, pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 28 lit. k) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care reglementează încadrarea unor locuri de muncă în condiţii speciale şi plata contribuţiilor pentru aceste categorii de salariaţi începând cu data de 01.09.2024 – activitatea de exploatari forestiere, transport si sortare a lemnului. Punerea în aplicare a prevederilor art. 137 alin (5) din Legea 331/2024 – Codul silvic în ce priveşte stagiul de cotizare realizat în condiţii speciale de muncă de către personalului silvic.

Te-ar putea interesa și:

Cookies