După victoria fabuloasă de anul ăsta, Nicușor Dan promite o izbândă și mai mare la anul: În 2022 vom reabilita 50 de kilometri de rețea de termoficare. În 2021, au reușit vreo 15 kilometri

08 nov. 2021
284 afișări
După victoria fabuloasă de anul ăsta, Nicușor Dan promite o izbândă și mai mare la anul: În 2022 vom reabilita  50 de kilometri de rețea de termoficare. În 2021, au reușit vreo 15 kilometri
După victoria fabuloasă de anul ăsta, Nicuşor Dan promite o izbândă și mai mare la anul: În 2022 vom reabilita 50 de kilometri de rețea de termoficare. În 2021, au reușit vreo 15 kilometri

Primarul Nicuşor Dan promite reabilitarea a 50 de kilometri de rețea primară de termoficare, însă lucrarea va avea loc de abia anul viitor. Până acum, în 2021, au fost reparați vreo 15 kilometri. Acesta pare să fie și motivul pentru care anul acesta vom suferi de frig suficient.

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a vorbit recent la Digi 24 despre veșnica problemă a Bucureștiului, termoficarea. Acesta a anuțat că anul acesta au fost reabilitați doar 15 kilometri de rețea, însă la anul promite că vor fi vreo 50 de kilometri de rețea primară de termoficare vor fi reparați. Motivul pentru munca înceată de anul acesta ar fi fost că documentaţiile necesare lucrărilor nu erau pregătite anul acesta.

Nicușor Dan promite că o să repară mai multă rețea de termoficare anul viitor

Edilul se scuză și spune că ar fi avut bani, dar nu a avut studii de fezabilitate pentru a demara lucrările necesare. Totuși, la anul, situația se va schimba.

„Pentru asta am fi avut bani. Din păcate – sau, în fine, aşa este sistemul – când eşti autoritate publică, pentru a face orice fel de investiţie trebuie să faci o achiziţie publică şi înainte de achiziţia publică trebuie să faci un studiu de fezabilitate, nişte indicatori tehnico-economici. Toate acestea durează. Nu am găsit aceste documentaţii gata, ca să putem să le atribuim. (…) Din punct de vedere tehnic, se poate ajunge la 50 într-un an. (…) Din păcate, nu putem lucra decât în intervalul în care reţeaua nu este solicitată, adică aprilie-octombrie. (…) Nu poţi să lucrezi pe reţeaua principală în mai multe locuri deodată”, a transmis edilul general, potrivit digi24.ro.

În ce stadiu se află rețeaua de termoficare din Capitală în prezent

Primarul Nicușor Dan a explicat și în ce stare se află rețeaua de termoficare din București în prezent. Se pare că din totalul de o mie de kilometri de reţea primară de termoficare a Capitalei, doar 100-150 de kilometri au o vechime de mai mică de 10 ani. De asemenea, alţi 100-150 de kilometri au o vechime mai mică de 20 de ani. Restul, au o vechime de 50-60 de ani și nu au fost reabilitați până acum. Totuși, în 2021, până în prezent, au fost reabilitaţi vreo 15 kilometri. Mai mult, pentru 2022 este programată reabilitarea a 50 de kilometri.

„Pe termen mediu, în acest mandat, va fi mai bine, pentru că am semnat acel contract cu Comisia Europeană pentru un ajutor de 300 de milioane, care înseamnă 210 kilometri din 1.000. În condiţiile date, am atribuit către compania noastră municipală 13 kilometri, din care ei au făcut 8-9. Am atribuit deja 20, tot pe buget local, din ceilalţi 40 şi vom relansa licitaţia pentru alţi 20. Pe de altă parte, în această vară s-au făcut acele reparaţii care erau necesare. Asta s-a putut face în acest an. Iarna viitoare va fi mult mai bine”, a mai spus primarul, vorbind despre îmbunătățirea serviciilor oferite de Termoenergetica.

Pierderile de pe rețea par că sunt pur și simplu imense. Conform calcului, pierderile de pe reţeaua de transport şi distribuţie a agentului termic din București sunt de vreo 37%. Mai mult, la acestea se adaugă şi o serie de aspecte legate de producţie, mai ales că centralele ELCEN sunt construite în anii 1960. Acesta este și motivul pentru care PMB vrea achiziţia companiei de stat ELCEN de la Ministerul Economiei.

„A doua parte a discuţiei pe care am avut-o cu Florin Cîţu a fost pentru un împrumut pe care municipalitatea să îl ia, garantat de stat, astfel încât să scoatem ELCEN din insolvenţă şi să putem să accesăm fondurile europene, care sunt posibil a fi accesate dacă o companie nu este insolvenţă”, a mai transmis Nicușor Dan.

Cookies