GREEN CITY

După cinci ani de „reabilitare”, calea ferată Bucureşti-Constanţa nu este încă gata

Într-un comunicat de presă, dat publicităţii in urmă cu cinci ani, CN CFR SA anuţa ca „în urma finalizării acestui program de reabilitare, va creşte gradul de siguranţă pe calea ferată, iar trenurile vor circula cu viteză sporită – peste 160 km/h -, ceea ce înseamnă că se va micşora durata de călătorie!

Mai mult, CFR SA îşi exprima speranţa că demersurile sale vor fi înţelese şi susţinute, „ţinând cont de faptul că, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, călătoria pe calea ferată până la Constanţa va dura cel mult 2 ore„. Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate parţial în 2008 şi în totalitate în 2009.

Atât ministrul Transporturilor, cât şi, mai nou, primul ministru au declarat că inaugurarea va avea loc în vara acestui an, cel mai probabil în luna iunie. Reabilitarea celor 225 de kilometri a costat circa 900 milioane euro, iar pe tot parcursul lucrărilor circulaţia între Constanţa şi Bucureşti a fost un coşmar. Întârzierile au depăşit cu mult prognoza oficialilor, ajungând până la patru ore. Chiar ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a recunoscut, la Constanţa, că acest tronson de cale ferată „le-a scos peri albi românilor”.

Nici după reabilitare lucrurile nu vor sta mult mai bine. Promisiunea iniţială, de două ore, s-a transformat acum în două ore şi jumătate. În anii ’80, un tren rapid parcurgea aceeaşi distanţă în două ore şi 55 de minute, în condiţiile în care oprea în gările din Medgidia, Cernavodă, Feteşti, Ciulniţa şi Lehliu iar în 2001, trenurile Intercity Express plecau din Bucureşti Nord la ora 7.00 şi ajungeau la Constanţa la 9.28, deci în mai puţin de două ore şi jumătate.

Sursa: Romania Liberă


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button