ALERTĂ meteo București | ANM anunță vreme rea, după caniculă. Un cod galben de ploi torențiale este valabil până mâine dimineață

07 iul. 2023
1243 afișări
ALERTĂ meteo București |  ANM anunță vreme rea, după caniculă. Un cod galben de ploi torențiale este valabil până mâine dimineață
ALERTĂ meteo București | ANM anunță vreme rea, după caniculă. Un cod galben de ploi torențiale este valabil până mâine dimineață | Sursă foto: Unsplash

După canicula de care am avut parte zilele trecute în București, vin ploi torențiale, cu vijelie și grindină. ANM a emis un cod galben de vreme rea, valabil pentru Capitală dar și pentru 24 de județe din România.

Cod galben de ploi torențiale în București

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a informat că un cod galben de instabilitate atmosferică este valabil în București și 24 de județe din România.

Mai precis, vor fi afectate: Transilvania, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și zone montane.

Avertizarea Meteo va fi valabilă în intervalul 7 iulie 2023, ore 12:00 – 8 iulie 2023, ora 10:00. Astfel că, bucureștenii sunt sfătuiți să nu uite umbrelele acasă în cazul în care au drumuri de făcut azi.

Codul se va manifesta cu:

Averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55…65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

De asemenea, AMN a informat că, tot astăzi, disconfortul termic se va menține ridicat pe alocuri, în Muntenia și Oltenia. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată

Cel de-al doilea cod emis de ANM va fi valabil în 5 județe din România. Mai precis, acesta va afecta sudul și sud-estul Transilvaniei și zone izolate din Muntenia.

Meteorologii anunță că avertizarea se va manifesta cu:

Averse torențiale, descărcări electrice și vijelii, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp.

Informațiile prezentate mai sus pot suferi modificări, în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice. Administrația Națională de Meteorologie actualizează permanent prognozele.

Harta codurilor de instabilitate atmosferică
Harta codurilor de instabilitate atmosferică | Sursă foto: ANM
Cookies