După Băsescu și Iohannis, ex-primarii Bucureștiului și Sibiului, Ilie Bolojan, în linia edililor candidați la Președinție?

29 nov. 2021
169 afișări
După Băsescu și Iohannis, ex-primarii Bucureștiului și Sibiului, Ilie Bolojan, în linia edililor candidați la Președinție?
După Băsescu și Iohannis, ex-primarii Bucureștiului și Sibiului, Ilie Bolojan, în linia edililor candidați la Președinție?

În ultimele mandate la președinție, România a avut doi foști primari ocupanți ai celor mai înalte poziții în stat. Înainte să ajungă șef al statului, Klaus Iohannis a fost unul dintre primarii longevivi ai Sibiului, pentru o perioadă de 14 ani. Precedesorul său, Traian Băsescu a propulsat mai repede la Cotroceni, înainte să-și încheie mandatul de primar al Capitalei. Un alt primar-politician care a performat în comunitatea sa, Ilie Bolojan (52 de ani), membru PNL și un model de administrație pentru edilii din România, și care ar urma aceeași linie de ascensiune politică, este acum chestionat despre posibilitatea de a accede la cea mai înaltă poziție în stat.

Întrebat despre o eventuală candidatură a sa la președinție, liberalul Ilie Bolojan, fost primar al Oradei, în prezent preşedinte al CJ Bihor, a declarat la un post de televiziune, că ”fiecare om trebuie să-şi facă o analiză a capacităţilor pe care le are şi unde poate livra mai mult” și de aceea „nu se pune această problemă”. „Fiecare poziţie necesită o anumită expertiză şi atunci, fiecare om îşi poate face o analiză personală. Nu e uşor să faci asta, pentru că de obicei, riscăm să ne supraevaluăm”, a declarat politicianul liberal cu privire la vreo eventuală candidatură a sa pentru Cotroceni, citat de news.ro.

În ceea ce priveşte succesul său ca edil al Oradei, Bolojan îl pune şi pe seama conjuncturii.

„Eu am reuşit – susţinut de colegii mei, cu echipe puternice în spate, cu o conjunctură care ne-a ajutat. Gândiţi-vă că dacă eşti primar în vestul României, ai şanse mult mai mari să ai investiţii străine decât un primar de la Vaslui, de exemplu, din estul României, pentru că n-are autostrăzi. Una este să ai un patrimoniu, cum a avut oraşul Oradea, lăsat de cele trei comunităţi, maghiară, română şi evreiască, pe care să îl reabilitezi, şi alta e să ai cvartale de blocuri comuniste în care n-ai ce să faci. Deci, a fost şi o conjunctură care m-a ajutat”, a arătat Ilie Bolojan.

Bolojan: „Lucrurile bune pe care le-am învăţat noi să le transferăm noilor generaţii”

Concluzia sa este că fiecare trebuie să dea tot ce poate, acolo unde se află şi că actuala lume politică trebuie să pregătească transferul către noile generaţii.

„Prin urmare, eu ce cred? Că trebuie să avem decenţa să livrăm maxim posibil în condiţiile date, acolo unde suntem fiecare dintre noi, şi sigur, ce se va putea întâmpla în viitor, care este situaţia… Părerea mea este că actuala lume politică – şi eu mă refer la ea – trebuie să pregătească transferul către noile generaţii, în aşa fel încât lucrurile bune pe care le-am învăţat noi să le putem să le transferăm noilor generaţii şi ei, cu altă viziune, cu mult mai multe cunoştinţe acumulate vizavi de ţările către care noi ar trebui să ne dezvoltăm ca prosperitate, ca direcţie de dezvoltare, să facă ca acele lucruri să devină realitate mai repede în România”, a declarat Ilie Bolojan.

Liberalul Ilie Bolojan, care a ocupat timp de 12 ani funcția de primar al municipiului Oradea, este unul dintre cei mai apreciați edili din România. Klaus Iohannis își încheie al doilea mandat de președinte, și ultimul, în 2024, când vor fi organizate noi alegeri prezidențiale. Față de funcția de primar, ale cărui mandate pot fi nelimitate, cea de șef al statului se poate ocupa maximum două mandate a câte 5 ani.

Cookies