După 73 de ani împreună, Regina Elizabeta a II-a stă singură în Capela St. George și privește funeraliile prinţului Philip. Povestea unei scrisori semnate Lilibeth

18 apr. 2021
313 Afișari
După 73 de ani împreună, Regina Elizabeta a II-a stă singură în Capela St. George și privește funeraliile prinţului Philip. Povestea unei scrisori semnate Lilibeth

Sâmbătă au avut loc funeraliile prinţului Philip, duce de Edinburgh şi soţul reginei Elizabeth II timp de 73 de ani. Acestea, au fost urmărite de cel puțin 13 milioane de telespectatori din Marea Britanie și poate alte zeci sau sute la nivel mondial. O imagine cu Regina singură a reușit să surprindă tot internetul și un mister stă ascuns în scrisoarea pe care Elizabeta a pus-o în sicriu și a semnat-o Lilibeth, numele de alint pe care prințul i l-a pus încă de la începuturi.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a lăsat o scrisoare emoționantă pe sicriul soțului ei, Prințului Philip. Nimeni nu știe ce a putut scrie regina, după 73 de ani de căsnicie, însă Majestatea Sa s-a semnat așa cum doar Ducele de Edinburgh i se mai adresa.

La funeralii a fost realizată o fotografie care a făcut înconjurul lumii și a cutremurat milioane de oameni. Ieri, când Prințul Philip a fost condus pe ultimul drum, membrii familiei regale britanice au oferit un exemplu în ceea ce privește respectarea regulilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2.

Povestea scrisorii semnate Lilibeth

Regina Elisabeta a II-a a rămas singură în strană, fără a avea alți membri ai familiei în imediata apropiere, pentru că, la începutul crizei epidemiologice, se izolase cu soțul ei la Castelul Windsor. Fotografia din capela St. George în are apare Majestatea Sa a stârnit numeroase reacții pe întreg mapamondul și, în unele momente, ea a fost surprinsă în timp ce își ștergea lacrimile.

La începutul slujbei, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a plasat pe sicriul soțului ei o scrisoare, semnată “Lilibeth” – poreclă care i-a fost dată reginei în copilărie. Ducele de Edinburgh ar fi fost ultima persoană care i se mai adresa astfel, au relatat jurnaliștii revistei People. Palatul Buckingham nu a dezvăluit conținutul scrisorii, menționând că este “privat”.

În geantă, Regina ar fi avut la ea obiecte speciale din viața petrecută alături de Prințul Philip, printre care și o fotografie cu ei doi, făcută în Malta, transmite Daily Mail. Insula italiană a fost un loc special pentru ei. După ce s-au căsătorit au locuit în Vila Guardamangia, între 1949 și 1951, în timp ce Prințul era ofițer naval.

Ulterior, Regina a descris acea perioadă ca fiind una dintre cele mai frumoase din viața, ei, fiind singura dată când a putut avea o viață „normală”.

Funeraliile, urmărite de milioane de oameni

Funeraliile prinţului Philip, urmărite de mai mult de 13 milioane de telespectatori din Marea Britanie. Slujba religioasă de o oră a fost urmărită de 11 milioane de oameni la BBC, de 2,1 milioane – la ITV, şi de aproximativ 450.000 – pe Sky.

Cifrele sunt preliminare şi vizează intervalul orar 15:00 – 16:00 BST. Ceremonia de la Castelul Windsor a fost transmisă la radio şi pe câteva canale de YouTube. Pe platforma video, streaming-ul BBC a înregistrat 7,5 milioane de vizionări până duminică dimineaţă.

Nu au fost comunicate cifrele pentru live streaming-ul de pe canalul The Royal Family, dar duminică acesta era al treilea în lista trending. Un program separat difuzat de BBC Two sâmbătă seară, cu imagini din timpul ceremoniei, a fost urmărit de 1,31 de milioane de telespectatori.

În 2002, mai mult de 10 milioane de persoane din Marea Britanie au urmărit funeraliile reginei-mamă Elizabeth, deşi acea ceremonie a avut loc într-o marţi. În 1997, funeraliile prinţesei Diana au fost urmărite de 31 de milioane de telespectatori, un record de audienţă.

Funeralii în cadru restrâns

Ducele de Edinburgh a fost înmormântat, sâmbătă, în cripta familiei regale din capela St.George, de pe domeniul Windsor. Ceremoniile s-au desfăşurat în format restrâns, adecvat pandemiei. Aprobate de regină, funeraliile au fost gândite să celebreze viaţa şi activitatea prinţului Philip, pe care acesta le-a pus de peste 70 de ani în slujba Marii Britanii.

Acoperit cu drapelul şi blazonul Alteţei Sale Regale şi o coroană de flori, sicriul ducelui de Edinburgha fost ţinut în ultima săptămână în Capela Privată a Castelului Windsor.

13 minute a durat ultimul drum al prinţului consort Philip, duce de Edinburgh. Sicriul a fost scos din castelul Windsor la ora locală 14.40 şi a fost aşezat într-un Land Rover model special. 5 minute mai târziu, cortegiul s-a pus în mişcare pe acest traseu în interiorul domeniului regal Windsor, flancat de detaşamente reprezentative pentru relaţiile speciale pe care Alteţa Sa Regală Prinţul Philip le-a avut cu armata britanică. La ora locală 14.53, procesiunea s-a încheiat la treptele de vest ale Capelei St. George.

Procesiunea a fost condusă de Fanfara Gărzii de Grenadieri, al cărei colonel a fost ducele de Edinburgh timp de 42 de ani. Au urmat membri ai Statului Major şi şefi de servicii militare, reflectând astfel relaţiile apropiate pe care prinţul Philip le-a întreţinut cu toate structurile de apărare militară.

Cortegiul funerar a fost întregit de membri foarte apropiaţi ai familiei. Sicriul prinţului a fost urmat pe jos de cei patru copii ai săi, prinţesa Anne, prinţul Charles, prinţii Edward şi Andrew. După ei s-au aflat nepoţii, prinţul William şi fratele lui Harry, despărţiţi de vărul lor Peter Philips, fiul prinţesei Anne.

La procesiune au mai luat parte fiul surorii reginei Elisabeta a doua, dar şi soţul prinţesei Anne. Lor li s-au alăturat secretarul personal al ducelui de Edinburgh şi garda sa de corp precum şi câţiva valeţi din suita sa regală. Regina a încheiat cortegiul deplasându-se cu maşina.

Garda de Onoare şi Fanfara Regimentului de Infanterie The Rifles au interpretat imnul naţional britanic în timp ce întâmpina sicriul, care a trecut pe sub arcada Grajdurilor Regale.

Automobilul Land Rover s-a oprit în faţa treptelor din partea vestică a Capelei St. George, în timp ce şase militari din Marina Regală interpretau la fluier cântecul funerar “Still”.

Diaconul de Windsor şi arhiepiscopul de Canterbury au întâmpinat sicriul, care a fost apoi depus, pentru câteva minute, pe trepte, pe acordurile unui alt cântec funebru – “Side”.

La ora locală 15, a fost ţinut un minut de reculegere naţională.

Şapca militară şi sabia de ofiţer al Marinei Regale, care i-au aparţinut prinţului Philip, au fost depuse pe sicriu înainte de începutul slujbei.

Însemnele oficiale ale ducelui de Edinburgh – medalii şi decoraţii conferite Alteţei Sale Regale de Marea Britanie şi ţările din Commonwealth – alături de bastonul său de mareşal, decoraţia sa în formă de aripi ce i-a fost acordată de Forţele Aeriene Regale, precum şi însemne oficiale ale Danemarcei şi Greciei, au fost depuse pe perne aşezate în altarul Capelei St. George.

După slujbă, sicriul a fost coborât în cripta familiei regale din capela St. George, pe acordurile imnului naţional.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Daily Mail (@dailymail)

Cookies