După 60 de ani, la Bucureşti se întâlnesc membrii Board-ului CIFEJ, înfiinţat de UNESCO

de:
26 mart. 2014
0 Afișari
După 60 de ani, la Bucureşti se întâlnesc membrii Board-ului CIFEJ, înfiinţat de UNESCO

CIFEJ este organizaţia la nivel mondial a profesionştilor din industria filmului pentru copii, înfiinţată de UNESCO în anul 1955. Membrii CIFEJ sunt regizori, producători, profesori, preşedinţi de organizaţii şi asociaţii de film pentru copii, reprezentanţi ai ministerelor şi departamentelor de cultură din diverse ţări, directori de festivaluri de film pentru copii din întreaga lume.

Pentru prima dată după 1989, la Bucureşti s-au reunit personalităţi ale filmului pentru copii la nivel mondial, dar şi din România, care au dezbătut relaţia dintre filmele pentru copii şi educaţia non-formală.

Evenimentul este unul de mare importanţă în contextul actual, în care, în cinematografe şi mass-media a crescut îngrijorător frecvenţa filmelor şi a emisiunilor TV cu caracter violent şi obscen care au în target, implicit, copiii şi tinerii.

În cadrul conferinţei, membrii Board-ului CIFEJ, reprezentanţi ai celor mai importante instituţii de cultură şi educaţie româneşti, Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, precum şi reprezentanţii asociaţiilor şi fundaţiilor de cinematografie şi educaţie din România au avut ocazia să ia cuvântul şi să dezbată situaţia şi soluţiile specifice fiecărei ţări.

Astfel, Conferinţa Internaţională „Filmul pentru copii – Instrument de educaţie non-formală” vrea să sprijine revitalizarea, relansarea filmului românesc pentru copii şi promovarea lui în străinătate.

„Şcoala de film şi televiziune „Micile Vedete” este un eveniment aşteptat de comunitate. Conferinţa Internaţională „Filmul pentru copii – instrument de educaţie non-formală” reprezintă o dovadă a succesului înregistrat de acest proiect în anul precedent. Sper ca anul acesta copiii să fie la fel de încântaţi. Creativitatea celor mici nu trebuie ignorată, dimpotrivă, potenţialul lor trebuie descoperit cât mai curând şi dezvoltat, prin intermediul educaţiei informale”, a declarat primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu.

Şcoala de Film şi Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”, www.micilevedete.ro, iniţiatorul acestei conferinţe si membră a CIFEJ, a realizat în trei ani, 17 filme de scurt metraj pentru copii, dintre care majoritatea au teme educative.

Două dintre aceste filme au participat la Festivalul de Film de la Cannes, secţiunea Short Film Corner, în 2011 şi în 2012. Filmele sunt realizate de o echipă de tineri absolvenţi de cinematografie, în regia Arianei Pendiuc, iar rolurile din filme sunt jucate de absolvenţii Şcolii Micile Vedete, care au vârste cuprinse între 6 şi 12 ani.

Cookies